Mette F. vil have “fuldstændig epidemikontrol”: Skal de store elever ikke i skole mere i år?

0
1821
Statsminister Mette Frederiksen (S) besøgte mandag morgen Allerslev Skole i Lejre i anledning af, at 0.-4. klasserne nu må gå i skole igen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

“Hvis jeg gik i 1. g eller folkeskolens afgangsklasser, var jeg blevet ulykkelig,” siger DFs sundhedsordfører Liselott Blixt om statsministerens nye udmelding om “fuldstændig epidemikontrol”

Statsminister Mette Frederiksen (S) har skabt frustration, vrede og forundring med en melding, som hun mandag morgen kom med om landets ældste skoleelever.

På dagen, hvor 0.-4. klasserne startede i skole igen, besøgte statsministeren Allerslev Skole i Lejre. Her sagde hun til Ritzau, at de ældste elever ikke skal regne med at komme i skole foreløbig.

“Vi kan tage de ældre elever tilbage i skolen, når vi har en fuldstændig epidemikontrol og er nået længere frem i 2021,” sagde Mette Frederiksen.

“Vi kan tage de ældre elever tilbage i skolen, når vi har en fuldstændig epidemikontrol”

Statsminister Mette Frederiksen til B.T.

Men hvad mener statsministeren? Det står ikke klart, og på Christiansborg kritiserer flere sundhedsordfører udmeldingen fra statsministeren. En af dem er Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt. Hun siger til B.T., at hun ikke forstår hvad statsministeren mener, men at hun er frustreret over meldingen:

“Det er kun et gæt, men jeg vil tro, at ‘fuldstændig kontrol’ betyder, at vi kan have et åbent samfund, uden samfundet bliver belastet over evne,” siger Liselott Blixt. Hun fortsætter:

“Men hvis jeg gik i 1. g eller i en af folkeskolens afgangsklasser, så var jeg da blevet ulykkelig. Man må vel forstå det sådan, at man ikke skal regne med at komme mere i skole i år,” siger Blixt til B.T.

“Men hvis jeg gik i 1. g eller i en af folkeskolens afgangsklasser, så var jeg da blevet ulykkelig”

Liselott Blixt, sundhedsordfører (DF), til B.T.
Liselott Blixt (DF) til møde i Folketingssalen med ministrenes spørgetid på Christiansborg, onsdag den 3. februar 2021.. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)

“Folk bliver mere og mere vrede”

Liselott Blixt siger, at hun oplever, at folk bliver mere og mere vrede og mister tillid til systemet, når der kommer den slags meldinger fra regeringen. Blixt mener, at regeringen bør udvise noget opfindsomhed i forhold til genåbningen:

“På mange danske øer er der næsten ingen smittede. Kunne man ikke se på, om børnene kunne komme i skole der i det mindste? Senere kunne man jo udvide det regionalt, hvis det kan lade sig gøre,” siger Liselott Blixt til B.T.

Også Venstre og Konservative er kritiske. Venstres sundhedsordfører Martin Gertsen siger til Berlingske:

“Udtalelsen viser, at regeringens håndtering lige nu  baserer sig på alt eller intet, som om der er ingen alternativer til en hård nedlukning eller en fuldkommen genåbning. Det er ikke farbart,” siger han.

Mette Frederiksen taler med elever på Allerslev Skole. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen: Ikke noget nyt i udmelding

Statsministeren afviser overfor Berlingske, at der ikke er noget nyt i forhold til, hvad regeringen tidligere har sagt.

“På grund af den britiske mutation er vi nødt til at gå forsigtigt frem i forhold til at udfase restriktionerne. I dag er 0.-4. klasse startet igen, men de øvrige restriktioner fortsætter foreløbig frem til 28. februar,” udtaler statsministeren bl.a. i et skriftligt svar til Berlingske.