Amerikanerne tror at topjurister forsøgte at forhindre valget af Trump

0
1550
Præsident Donald Trump under et pressemøde i Dallas torsdag. REUTERS/Jonathan Ernst

Mens den amerikanske elite vender sig fra præsident Donald Trump, tror et flertal af de almindelige amerikanere, at topfolk i FBI og justitsministeriet forsøgte at forhindre valget af ham

Det er igen analyseinstituttet Rasmussen Reports, der overrasker med denne analyse. 51 procent af amerikanerne er overbeviste om, at topfolk indenfor law enforcement – det vil sige FBI og selve justitsministeriet – aktivt forsøgte at forhindre valget af Donald Trump i 2016. Derimod er 36 procent overbevist om det modsatte.

Måske er det mest problematiske i analysen, at et flertal af amerikanerne – uanset holdning til Trump – ikke forventer at en sådan udemokratisk opførsel vil blive straffet. Her forventer et klart flertal, at topfolk i FBI og ministerierne kan slippe ustraffet fra at blande sig i valgkamp. Særligt FBI’s aktiviteter under valgkampen er ganske omstridte.

Analysen viser i øvrigt også, at amerikanerne igen fordeler sig i to lige store lejre, når de bliver spurgt om, hvem der fik hjælp fra udlandet i sidste valgkamp. Lige mange mistænker demokraternes Hillary Clinton for at have fået ulovlig hjælp – som der er amerikanere, der tror Donald Trump fik hjælp udefra.

Lettelse for Trump

Meningsmålingen kommer samtidig med, at lederen af det demokratiske parti i Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi, har taget et skridt tilbage fra planen om at starte en rigsretssag mod præsidenten. Hans eget parti er såmænd villig til at afholde den allerede i år, men den demokratiske leder vakler. Hun vil se flere fakta om Trumps forsøg på at få præsidenten i Ukraine til at undersøge forholdene omkring Hunter Biden.

Han er som bekendt søn til den tidligere vicepræsident Joe Biden, der den gang havde ansvaret for de amerikanske fremstød i Ukraine. Mange amerikanere deler deres præsidents skepsis over Hunter Bidens indbringende rådgiverjobs i Ukraine. Hans far var i lang tid en stærk udfordrer til Donald Trump til det kommende valg, men er siden faldet bagud.