Amerikanerne er trætte af politisk korrekthed

0
3031
USAs præsident Donald Trump taler til tilhængere ved et møde i lørdags på Eastern Kentucky University. En ny undersøgelse viser, at mange amerikanere ikke føler sig hjemme i det nuværende polariserede, politiske landskab i USA. Foto: AP Photo/Timothy D. Easley)

Størstedelen af amerikanerne opfatter politisk korrekthed såvel som hate speech som et problem, viser en ny undersøgelse. De er trætte af den politiske polarisering i USA og savner en stemme i den nationale samtale

”Det virker som om, at noget er ændret hver dag, når du vågner. Må du sige jøde eller jødisk? Er det en sort fyr eller en afroamerikaner? Du er hele tiden på tæerne, for du ved aldrig, hvad du skal sige”.

Sådan siger en 40-årige amerikansk indianer fra Oklahoma i en ny undersøgelse, som bl.a. sætter spot på amerikanernes holdning til politisk korrekthed. Undersøgelsen er lavet af organisationen More in Common, som er stiftet til minde om Labour-politikeren Jo Cox, der blev myrdet i 2016.

Undersøgelsen, som magasinet The Atlantic refererer, viser, at amerikanerne både er trætte af den politiske korrekthed og polariseringen af den politiske debat i USA. 8000 har deltaget i undersøgelsen, og de er blevet inddelt i tre hovedgrupper – traditionalister og konservative (25%), progressive (8%) og det brede flertal, som tæller både demokrater, moderate republikanere og folk, som ikke er politisk engagerede (2/3).

Den sidste gruppe føler sig hverken hjemme på den ene eller den anden yderfløj, og blandt disse mange ”almindelige amerikanere”, er der en ”en træthed over den polariserede nationale samtale, en vilje til at være fleksibel i sine politiske synspunkter og en følelse af at mangle en stemme i den nationale samtale”.

Og så mener 80 procent af denne gruppe, at politisk korrekthed er blevet et problem i USA.

”Du skal sige alting på den rigtige måde. Og hvis du ikke gør det, så diskriminerer du. Det er som om alle bare forventes at vide, hvad folk skal kalder sig nu, og det er der altså nogen af os, der ikke gør. Men hvis du ikke ved det, så er der noget alvorligt galt med dig,” som en 57-årig kvinde fra Missisippi siger i undersøgelsen.

“Det er som om alle bare forventes at vide, hvad folk skal kalder sig nu, og det er der altså nogen af os, der ikke gør”

57-årig kvinde fra Missisippi

På tværs af alder og race

Trætheden over den politiske korrekthed ses på tværs af alder og race. Blandt hvide er det 79 procent af det ”brede flertal”, der kalder politik korrekthed et problem. Blandt asiater er det 82 procent, spansktalende 87 procent og amerikanske indianere 88 procent. I aldersgruppen 24-29 år er det 74 procent og blandt unge under 24 år er det 79 procent.

Nogenlunde lige så mange synes at hate speech – udtalelser, der opfordrer til vold, chikane eller diskrimination – er et problem.

Kun i gruppen ”progressive aktivister” – USA’s yderste venstrefløj – er det et mindretal, der opfatter politisk korrekthed som et problem, mens det er cirka halvdelen af dem, der definerer sig som højrefløjs-konservative, der ikke synes hate speech er et problem.

Men hvad er politisk korrekthed så? Det er lidt diffust, hvad folk opfatter som politisk korrekthed, men det er ret klart, hvad de er trætte af. I de udvidede interviews, som man kan finde i undersøgelsen, giver folk udtryk for, at de er bekymrede over, om de siger tingene på den rigtige måde. De er bange for, at manglende viden om et emne eller ubetænksomhed kan føre til “sociale sanktioner” – altså at de bliver udelukket, udskammet eller set ned på, fordi de kommer til at bruge nogle politisk ukorrekte ord. Som den 57-årige kvinde fra Missisippi, der siger, at ”der er altså nogen af os, der ikke ved hvad folk kalder sig nu”.

Gab mellem “progressive” og befolkningen

Artiklen i The Atlantic er skrevet af Yascha Mounk, der er lektor på Harvard University. Det er ikke mindst de amerikanske universiteter og medierne, der lige nu præges af politisk korrekthed, og Yascha Mounk konstaterer da også, at der er et gab mellem den ”progressive opfattelse” og så synspunkterne hos den almindelige amerikaner.

”Det gab kan skade opbakningen til institutionerne. Et medie, hvis redaktører mener, at de repræsenterer et flertal af amerikanernes synspunkter, selv om de rent faktisk taler til et lille mindretal, mister indflydelse og læsere,” konstaterer hun.

Undersøgelsen kan læses her: Hidden Tribes: A Study of America’s Polarized Landscape

Artiklen i The Atlantic kan læses her: Americans Strongly Dislike PC Culture