Det EU-topmøde, der starter onsdag aften, skulle have afsluttet forhandlingerne om Storbritanniens farvel til EU. I stedet ser det ud til at skulle handle om, hvad der sker, når der ikke er en aftale på plads
Når den britiske premierminister Teresa May i aften tager sin virtuelle håndtaske og rejser sig fra mødet med de andre 27 EU-ledere, efterlader hun dem ved middagsbordet med den utaknemmelige opgave at finde ud af, om forhandlingerne kan reddes. Det er der ikke mange, der tror på, hvorfor samtalerne ved middagen givet kommet til at handle om situationen, hvor Storbritannien forlader EU i marts uden en aftale.
Planen var ellers at forhandlerne denne søndag skulle være kommet ud af, hvad der på EU-sprog kaldes en tunnel – et hemmeligt rum, hvor der kan forhandles uden journalister og andre interesserede. Vel og mærke med en aftale i hånden, der gør det muligt for Storbritannien og EU at fortsætte samarbejdet på en række områder. Inden havde forhandlere fra begge sider sagt, at man var i hus med det allermeste, men at der er afgørende knaster tilbage.
EU’s forhandlere har i høj grad efterstræbt en aftale som den, Norge har med EU. Man betaler til den fælles kasse og følger EU’s regler – uden at have indflydelse. Briterne har ønsket en frihandelsaftale om især varer, men omvendt frihed til at forhandle aftaler med andre lande.
Polske Donald Tusk, der leder ministerrådet, har inden topmødet gjort det klart, at det er briterne, der skal give sig:
”Jeg vil spørge premierminister May om hun har nogen konkrete forslag til at komme ud af dette dødvande. Kun sådanne forslag kan vise, om et gennembrud i forhandlingerne er muligt,” skrev han i går.
I Storbritannien stiger vreden over EU’s holdning i forhandling. Flere kommentatorer skriver, at EU vil straffe briterne. Særligt EU’s krav om at beholde Nordirland indenfor EU’s egne toldmure vækker vrede.
“Tomorrow I am going to ask Prime Minister May whether she has concrete proposals on how to break the impasse. Only such proposals can determine if a breakthrough is possible…
Donald Tusk
Irland vælter læsset
Tidligt i forhandlingerne krævede EU – og Storbritannien accepterede – at grænsen mellem Irland og Nordirland skal forblive åben. Det betyder som omvendt, at Storbritannien må indrette toldmure mellem Nordirland og resten af landet, hvilket opleves som en unødvendig ydmygelse. Eneste modtilbud fra EU har indtil nu været at tilbyde en længere overgangsordning.
Denne finte i forhandlingerne skulle have været en håndsrækning til republikken Irland, der forbliver i EU og som har en 500 km lang grænse til Nordirland. Men bryder det sammen, kommer der en ny toldmur mellem Irland og Storbritannien, der vil gøre eksporten dyrere og vanskeligere. Irerne er særligt bekymrede for deres landbrugseksport – briterne køber i dag 40 % af den irske eksport af bacon, æg og andre madvarer.