Flere italienere, spaniere og portugisere arbejder i Danmark

0
5490
Antallet af sydeuropæere på det danske arbejdsmarked er vokset i løbet af de sidste otte år. Arkivfoto

Stadig flere sydeuropæere kommer til Danmark for at arbejde, viser nye tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. Socialdemokratiet vil gerne trække flere sydeuropæere til Danmark, men det advarer Dansk Folkeparti imod

Af Steen Trolle

Socialdemokratiet vil oprette fem jobcentre i Sydeuropa og regeringen overvejer en rekrutteringskampagne for at trække sydeuropæisk arbejdskraft til Danmark. Men faktisk stiger antallet af sydeuropæere, der arbejder i Danmark – helt uden jobcentre og reklamefremstød.

Det viser et svar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til Folketingets Europaudvalg.

I årene 2010-2017 er antallet af sydeuropæere med beskæftigelse vokset støt fra år til år:

  • I 2010 var der 526 spaniere, der arbejdede i Danmark – i 2017 var der 1972.
  • I 2010 var der 1085 italienere – i 2017 var der 3631.
  • I 2010 var der 306 portugisere – i 2017 var der 1324.

Tilsvarende er antallet af grækere, kroatere og slovenere vokset, omend i noget mindre antal, og samlet er antallet af personer fra EU, der arbejder i Danmark, blev næsten fordoblet.

Udviklingen kan ses her:

Kilde: Udlændinge- og integrationsministeriet

DF: Fokusér på danskere uden job

Det er Dansk Folkepartis medlem af Europaudvalget Kenneth Kristensen Berth, der har spurgt til udviklingen. Efter at have set tallene ser han ingen grund til at gøre noget aktivt for at tiltrække sydeuropæisk arbejdskraft.

”Jeg synes ikke, at der er nogen grund til at lave opsøgende virksomhed. Folk skal nok finde hertil alligevel, hvis de vil arbejde her. Jeg synes i stedet, at man skal fokusere mere på at få de danskere, der ikke er i job, i beskæftigelse,” siger Kenneth Kristensen Berth.

”Jeg får mails fra danskere, der ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet, også folk med lange uddannelser. Jeg synes fokus skal være på at få efteruddannet dem, så de komme i arbejde,” fortsætter han.

S: Vi skal bedre til at rekruttere arbejdsløse europæere

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksens fremsatte forslaget om jobcentre i Sydeuropa, da hun var gæstetaler på årsmødet i Dansk Industri. DI har længe efterlyst mere fleksible regler, så industrien kan hente mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark, hvor der ifølge er stigende flaskehals-problemer og mangel på specialiseret arbejdskraft. Socialdemokratiet er ligesom Dansk Folkeparti modstander af at sænke beløbsgrænsen for hvor meget ikke-EU-borgere skal tjene for at kunne arbejde i Danmark, og i stedet har socialdemokraterne spillet ud med forslaget om sydeuropæiske jobcentre.

“Jeg synes det er paradoksalt, at når vi har en europæisk union med arbejdskraftens frie bevægelighed, og der stort kun er mobilitet fra øst til vest, ikke fra syd til nord, og vi mangler arbejdskraft her, og vi har lidt mere end 18 millioner arbejdsløse europæere. Hvorfor i alverden er vi så ikke bedre til at rekruttere nogen af dem,” sagde Mette Frederiksens i sin tale på Dansk Industris årsmøde.

“Vi har lidt mere end 18 millioner arbejdsløse europæere. Hvorfor i alverden er vi ikke bedre til at rekruttere nogen af dem”

Mette Frederiksen, S-formand, på Dansk Industris årsmøde

Stadig mange uden job

Men Kenneth Kristensen Berth forstår ikke ideen:

”Jeg synes det er helt forkert i en situation, hvor vi har danske ledige. Man risikerer at trække en masse sydeuropæere hertil til en billig løn – både ufaglærte og højtuddannede – som kan presse danske ufaglærte ud,” mener han.

Men vi har rekordlav arbejdsløshed. Skal der ikke gøres noget, så erhvervslivet kan få den fornødne arbejdskraft?

”Der er stadig masser af mennesker, der ikke kan få et job. Mange har ikke de kompetencer, der efterspørges, men så må vi sørge for, at de får de kompetencer. Det er man bare ikke særligt optaget af hos Dansk Industri. Det er meget lettere at sende bud efter folk fra udlandet,” siger Kenneth Kristensen Berth.

”Vi har også masser af ufaglærte indvandrere, der ikke er i arbejde, især en masse kvinder,” fortsætter han.

DF’s EU-ordfører tilføjer, at udsigten til en hård Brexit uden en aftale med Storbritannien udenfor EU er en kæmpe usikkerhedsfaktor.

”En hård Brexit vil komme til at påvirke Europas økonomi. Så man kan hurtigt komme til at brænde fingrene ved at hente en masse arbejdskraft til landet,” siger han.

“Man risikerer at trække en masse sydeuropæere hertil til en billig løn”

Kenneth Kristensen Berth (DF)