AfDs stilfærdige succes i Hessen

0
2568
Jubel hos Alternative für Deutschland (AfD) da de første exitpolls forelå efter søndagens landdagsvalg i Hessen. Foto: Frank Rumpenhorst / dpa / AFP/ Germany OUT

Efter søndagens succes ved valget til landdagen i Hessen er Alternative für Deutschland (AfD) nu repræsenteret i alle de 16 forbundslande i Tyskland. Fremgangen er med at fremskynde Merkels afgang

Historien om det indvandringskritiske parti Alternative für Deutchland (AfD) startede i Hessen, hvor man ved sidste valg fik godt fire procent af stemmerne, men ikke nok til at komme over den tyske spærregrænse på fem procent. Søndag tog partiet så revanche med opbakning fra 13 procent af alle stemmer ved landdagsvalget i netop Hessen. Tyske medier har fremhævet, at partiet fik et særligt godt valg på landet og klarede sig mindre godt i storbyer som Frankfurt.

Fremgangen i Hessen er særlig interessant, fordi man der netop har slået ind på en mere afdæmpet stil end nogle af de andre partiafdelinger. Senest har partiet i Hessens hovedstad Wiesbaden fået en særlig afdeling for tyske jøder. Tilsvarende har den 66-årige leder af partiet i Hessen, Rainer Rehn, offentlig lagt afstand til de medlemmer af AfD, der ikke klart fordømmer nazismen.

Netop dette brune spøgelse har på landsplan skadet AfD og gjort det lettere for de andre partier helt at undgå dialog med partiet. Med søndagens valg er AfD nu blevet en fast del af det politiske landskab i Tyskland. Og da partiet henter mange vælgere fra netop Angela Merkels CDU, er dets fremgang en vigtig grund til hendes beslutning om ikke at søge genvalg som formand og senere kansler.

I Forbundsdagen er AfD det tredjestørste parti med 92 medlemmer ud af 709. De seneste meningsmålinger tyder på en stigning på tre procentpoint til omkring 16 procent. Deres vælgere bor især i syd og i øst, hvor partiet får en opbakning på over 20 procent i det tidligere Østtyskland – mens partiet i nord som Slesvig-Holsten, Hamburg og Niedersachsen kun lige kommer over spærregrænsen på fem procent.