Martin Henriksen: Godt at regeringen dropper plan om udenlandsk arbejdskraft

0
2796
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er sendt i tænkeboks, efter at et flertal i Folketinget har skudt regeringens store plan for rekruttering af udenlandsk arbejdskraft ned. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen er godt tilfreds med, at regeringen nu har opgivet at komme videre i forhandlingerne om den plan, der skulle gøre det lettere for danske virksomheder at tiltrække udenlandsk arbejdskraft

Det tog ikke mange minutter. Så opgav regeringen mandag ved 12-tiden at komme videre med sin store plan, der skulle have gjort det lettere for virksomheder at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen var med til de kortvarige forhandlinger. Han er godt tilfreds med, at regeringen har smidt håndklædet i ringen.

”Regeringen nåede heldigvis frem til, at den ikke kan samle flertal for sin plan. Dermed må man antage, at forslaget, der ville have øget den muslimske arbejdskraft i Danmark, falder bort,” siger Martin Henriksen.

“Vi har ikke brug for mere muslimsk arbejdskraft”

Regeringen havde fremlagt et udspil med 21 punkter, der skal lette rekrutteringen af udenlandsk arbejdskraft for danske virksomheder. Et af punkterne går ud på at sænke grænsen for hvor meget en ansat skal tjene for at få lov at arbejde i Danmark. Regeringen vil have sænket grænsen fra 418.000 kroner årligt til 330.000 kroner årligt for 12 udvalgte lande udenfor Europa, heriblandt i det muslimske Malaysia. Derfor har Martin Henriksen kritiseret regeringen for med sit forslag at ville øge den muslimske indvandring.

”Vi har ikke brug for mere muslimsk indvandring, vi har brug for mindre, så vi er meget tilfredse med, at regeringen nu ser ud til at må opgive sin plan,” siger Martin Henriksen.

Regeringen vil nu bringe sine forslag op i folketingssalen, men på forhånd ser mange af forslagene ud til ikke at kunne samle flertal. Venstrefløjen og Socialdemokratiet er på linje med Dansk Folkeparti, når det gælder modstanden mod at sænke beløbsgrænsen. Partierne frygter, at det vil føre til løndumping, hvis danske virksomheder kan ansætte eksempelvis indiske, malaysiske eller kinesiske ansatte til 330.000 kroner årligt.

Martin Henriksen, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DI: Det vil skade Danmark

Sammenbruddet i forhandlingerne var ikke mange minutter gammelt, før Dansk Industri var på banen med hård kritik. Ifølge erhvervsorganisationer vil det ”komme til at skade Danmark på vores indtjenings- og vækstmuligheder” at beløbsgrænsen ikke bliver sænket.

”Når virksomhederne ikke kan få de medarbejdere, de skal bruge, bliver de nødt til at sige nej tak til mulige opgaver. Det betyder, at opgaverne vil gå til udenlandske konkurrenter i stedet for. I sidste ende vil det gøre Danmark fattigere,« siger Steen Nielsen, der er underdirektør og arbejdsmarkedspolitisk chef hos Dansk Industri, til Berlingske.

Den kritik gør dog ikke indtryk på Martin Henriksen.

”Det skader ikke Danmark, at vi har styr på indvandringen, det gavner tværtimod Danmark. Og selv om vi har gennemført stramninger i udlændingepolitikken, kan vi se, at der stadig kommer udlændinge for at arbejde, og det vil de fortsat kunne, virksomhederne skal bare betale dem en ordentlig løn. Vi synes det er vigtigt, at der er nogle værn i den danske lovgivning, der forhindrer løndumping. Danske lønmodtager skal ikke udsættes for lønpres af udlændinge i Danmark,” siger Martin Henriksen, som tilføjer, at danske virksomheder fortsat kan rekruttere ansatte fra resten af EU, hvor der lige nu er ca. 20 millioner arbejdsløse.

”Det skader ikke Danmark, at vi styr på indvandringen, det gavner tværtimod Danmark”

Martin Henriksen (DF)

Inger Støjberg: Skuffende

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger i en pressemeddelelse, at hun er skuffet:

”Vi må desværre konstatere, at der ganske enkelt ikke er politisk vilje til at hjælpe de danske virksomheder, der mangler nødvendig arbejdskraft. Jeg er ærlig talt skuffet over den useriøse tilgang og den manglende vilje til at indgå en aftale, vi har mødt fra særligt Socialdemokratiet. Men regeringen vil fortsætte vores kurs og gøre alt for at få gennemført både små og store forbedringer for de virksomheder, som mangler kvalificeret arbejdskraft. Derfor vil vi i stedet fremsætte et lovforslag med vores initiativer, og så må vi jo tage diskussionen i åbenhed i Folketingssalen,” siger Inger Støjberg.

Martin Henriksen undrer sig over, at regeringen arbejder videre med sin plan, når der ikke er i nærheden af at være et flertal.

”Regeringen har fremsat nogle vilde og blodige forslag, som ville have ført til markant øget indvandring. Der er grundlæggende ikke behov for det, og vi har meget vigtigere ting, som vi skal forhandle om på udlændingeområdet,” siger Martin Henriksen med henvisning til forhandlingerne om det såkaldte paradigmeskifte, som er en del af finanslovsforhandlingerne.

Læs også: Martin Henriksen raser: Regeringen vil øge muslimsk indvandring

Læs også: Støjberg afviser DF-kritik: “Vi vil ikke øge muslimsk indvandring”