Patienter i Region Syddanmark kan snart fravælge halalkød

0
4142
Når der fremover er kylling på menuen på Region Syddanmarks sygehuse, skal patienterne kunne vælge kylling, der ikke er halalslagtet. Arkivfoto

Fra 1. januar 2019 kan sygehuspatienter i Region Syddanmark frit vælge, om de vil have kød på menuen, der ikke er halalslagtet. Dansk Folkeparti i regionsrådet står bag forslaget

Hvis du bor i Region Syddanmark og bliver indlagt på sygehuset, så kan du fra 1. januar 2019 sige nej til at få serveret kød, der er slagtet med den muslimske slagtemetode halal.

Det har et samlet regionsråd udenom Enhedslisten besluttet i forbindelse med budgettet for 2019.

Helt præcist står der i budgetaftalen at:

”Aftaleparterne ønsker, at patienterne i patientinformationen oplyses om, at de på menuen kan fra- eller tilvælge kød, der måtte være halalslagtet”.

Det er Dansk Folkeparti, der har rejst forslaget, og regionsrådsmedlem Carsten Sørensen er godt tilfreds med, at det nu er lykkedes at få bred politisk opbakning:

”Problemet med halal er det bidrag, som virksomhederne betaler til organisationer, hvor vi ingen kontrol har med hvad pengene bruges til. Nogle af pengene, der er skønnet til at være milliarder af kroner på verdensplan, bruges til at bygge moskéer også i Danmark og det er en af årsagerne til jeg ikke ønsker støtte halal,” siger han.

Carsten Sørensen, regionsrådsmedlem (DF), Region Syddanmark.

Næste ønske: Forbud mod religiøs hovedbeklædning i regionen

Dansk Folkeparti rejste første gang forslaget tilbage i 2010. Men med stædighed og tålmodighed, er det lykkedes at få kravet igennem, siger Carsten Sørensen, som med tiden ønsker, at halal skal være et tilvalg, ikke noget man skal vælge fra.

”Ting tager tid, men vi giver ikke op og vores næste ønske bliver et forbud mod religiøs hovedbeklædning for regionens ansatte,” siger Carsten Sørensen.

Region Syddanmark er ikke det eneste sted, hvor der er vedtaget nye halalregler som en del af budgettet for 2019. Som ditOverblik tidligere har skrevet, har Horsens Kommune besluttet, at borgerne fremover skal kunne tilvælge kød i daginstitutioner, som ikke er rituelt slagtet. Det forslag stod Dansk Folkeparti også bag.

Læs også: Borgerne kan fremover kræve at få ikke-halalslagtet kød i Horsens’ institutioner

“Vores næste ønske bliver et forbud mod religiøs hovedbeklædning for regionens ansatte”

Carsten Sørensen, regionsrådsmedlem (DF), Region Syddanmark