Dansk statsborger, der dræbte fem i Norge, var konverteret til islam

0
1997
Espen Andersen Bråthen lagde i 2017 en video på YouTube, hvor han præsenterede sig som muslim og kom med en diffus advarsel om at "tiden er inde". Foto: skjermdump fra video/ NTB

Den 37-årige danske statsborger Espen Andersen Bråthen, der onsdag aften dræbte fem tilfældige personer med bue og pil og andre våben, var konvertit og havde udvist tegn på radikalisering

Han var konverteret til islam og havde vist tegn på radikalisering. Det er nogle af de oplysninger, der er kommet frem om den 37-årige danske statsborger, Espen Andersen Bråthen, der onsdag aften dræbte fire kvinder og en mand med bue og pil og andre våben i den lille by Kongsberg i Norge.

“Politiet har tidligere været i kontakt med manden, og der har været bekymring knyttet til radikalisering,” oplyste politichef Ole Bredrup Sæverud på et pressemøde torsdag formiddag.

Blomster og lys på Stortorvet i Kongsberg til ære for de fem personer, som onsdag aften blev dræbt af den 37-årige danske statsborger Espen Andersen Bråthen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Espen Andersen Bråthen lagde i 2017 en video på nettet, hvor han kom med denne advarsel.

“Hej. Jeg er budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Er det virkelig det her, I vil. Og til alle, som har lyst til at stå op for sig selv, så er tiden inde. Vær vidne til, at jeg er muslim”.

I følge en lokal imam er det dog flere år siden Espen Andersen Bråthen kom i den lokale moské, og imamen opfattede ham som psykisk ustabil.

Politichef Ole Bredrup Sæverud orienterer om sagen på et pressemøde i Kongsberg torsdag formiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Espen Andersen Bråthen var kendt af politiet fra flere sager. På pressemødet blev det bl.a. nævnt, at han i 2012 idømt 60 dages betinget fængsel for groft tyveri og brug af narko, og at han sidste år fik et tilhold mod sine forældre, en dansk mor og en norsk far. Det skete efter at han havde truet med at dræbe sin far.

Espen Andersen Bråthen har erkendt drabene, men foreløbig er der ikke kommet noget frem om motivet. Om det er religiøst betinget, kan politiet ikke oplyse.

Foto: Terje Pedersen / NTB

“Vi ved ingenting om et motiv foreløbigt, men det er naturligt at stille spørgsmålet,” sagde politichef Ole Bredrup Sæverud på formiddagens pressemødet.

Den 37-åriges mordtogt fandt sted i tidsrummet 18.19-18.47. Politiet var på det tidspunkt alarmeret og havde været i kontakt med manden, men de havde mistet kontaktet igen, og klokken 18.19 sendte han den første dødelig pil afsted.

De dræbte er fire kvinder og én mand på mellem 50 og 70 år.