Merkel frygter danske tilstande

0
3184
Den tyske kansler Angela Merkel. Foto: MICHELE TANTUSSI / POOL / AFP

Den tyske kansler Angela Merkel frygter en eksplosion i antallet af nye corona tilfælde. Udviklingen i de nærmeste nabolande får hende til frygte, at situationen løber løbsk

19.200 nye tilfælde om dagen. Det var det skrækbillede, hun i dag malede for en gruppe af de absolutte topfolk i hendes eget parti, CDU. Det er tre gange højere end i marts og mere end 16 gange så slemt som i dag, hvor tyskerne melder om 1192 nye tilfælde.

Det er udviklingen i nabolandene, der gør Angela Merkel mere end almindelig bekymret. De danske tal er for eksempel seks gange højere end de aktuelle tyske tal, hvis man tager højde for, at der 83 millioner tyskere. Samtidig er der de første tegn på at tyskerne begynder at se samme problemer som hos os.

”Det, der sker i vores nabolande, kan også ske hos os,” skal den erfarne kansler have sagt på det interne møde. Her talte hun også om behovet for en fælles politik, da det ellers har været meget op til de 16 delstater at lægge kursen. Også behovet for skrappe restriktioner blev diskuteret.

Billedet skræmte deltagerne. Bagefter kunne de ikke forklare overfor journalister, hvordan hun lige var landet på det tal. De gik ud fra, at det var en fremskrivning af dagens tal, som hendes egne eksperter har foretaget.

Fest og vrede

Som i Danmark er det ofte private fester, der sætter gang i smittekæderne. Alene i byen Bielefeld, der er på størrelse med Aarhus, er mere end 1700 sendt i karantæne efter en enkelt fest. Mindst 36 personer blev direkte smittet ved festen og de er så sammen med deres egne kontakter tvunget i karantæne.

Tysk politi, der har lovhjemmel til at tvinge borgere i karantæne, melder samtidig om stadig flere tilfælde af voldelig modstand. Når betjentene møder op for at lukke en fest, der er gået amok, vil mange gæster ofte ikke rette sig efter politiets henstillinger. I mindst et tilfælde kom en person til skade i opgøret med politiet.

Som i Danmark er der mange ungdomsfester, hvor regler om afstand og sikkerhed bliver overtrådt. Avisen Bild har en række billeder fra en spontan fest i en undergrundsbane:

https://www.bild.de/video/clip/news-inland/keine-masken-kein-abstand-teenies-feiern-wilde-u-bahn-party-73138232-73140500.bild.html

Ved større fester skal der også føres en liste med gæsternes navne og kontaktinformationer. Også her må politiet ofte udskrive bøder på samlebånd. Alene ved en fest i München fik 130 personer en hilsen med hjem fra politiet – typisk på 250 €, mens værten får en bøde på 5000 € eller knap 38.000 kroner.

Tyske medier er tilbageholdende med at nævne etnicitet i forbindelse med overtrædelserne. På de sociale medier tales der omvendt om, at der ofte er i migrantkredse, at de fleste overtrædelser sker.

Kilder: Bild, Spiegel, DPA