Skaarup: Politikeres åbenmundethed kan skade Danmark

0
1910
Pernille Skipper, Enhedslisten. Foto: Steen Brogaard

Det kan skade Danmarks sikkerhed, når to tidligere medlemmer af Folketingets kontroludvalg bekymrer sig offentligt om ting, de har hørt på fortrolige møder om Forsvarets Efterretingstjeneste

Søndag sagde de to tidligere medlemmer af Folketingets kontroludvalg, Pernille Skipper (EL) og Christina Egelund (LA), på forsiden Jyllands-Posten, at de var blevet ”decideret vildledt eller løjet for” af Forsvarets Efterretningstjeneste i deres tid i Kontroludvalget.

Udtalelserne fra de to tidligere medlemmer vækker undren og bekymring. Forskningsleder på Det Danske Institut for Menneskerettigheder, Pernille Boye Koch, siger mandag til Jyllands-Posten, at hun ikke mindes, at det nogensinde er sket før, at medlemmer af kontroludvalget offentligt har udtrykt bekymring om noget så alvorligt.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup undrer sig også – og er bekymret. Han frygter, at de to politikeres udtalelser kan få konsekvenser for Danmark.

”Medlemmer af kontroludvalget må ikke fortælle, hvad de får af oplysninger på fortrolige udvalgsmøder”, siger han.

Kan svække tilliden

Peter Skaarup mener, at de to tidligere medlemmer af kontroludvalget burde have været tålmodige og taget sagen op internt. Deres udtalelser kan nemlig svække andre landes tillid til den danske efterretningstjeneste, mener han.

”Det kan blive aflæst af andre lande som et tegn på, at det er farligt at dele oplysninger med Danmark, og det kan i sidste ende skade danske statsborgere. De kan blive udsat for farer, som de ellers ville være blevet advaret mod af andre landes efterretningstjenester – f. eks. af USA og Storbritannien, som vi jo samarbejder meget tæt med”, siger Peter Skaarup til Jyllands-Posten.

Gruppeformanden mener desuden, at selvom alle sten skal vendes i denne sag om FE, så skal det foregå i fortrolighed, hvor hele befolkningen ikke bliver involveret.