Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger i svar til DFs skatteordfører Dennis Flydtkjær, at østeuropæiske arbejdere, der har været i Danmark i mindst ét år, vil kunne få del i regeringens forslag om ret til tidlig pension
Den blev lanceret under sloganet “Nu er det Arnes tur”, men regeringens forslag om ret til tidlig pension kunne også have fået sloganet “Nu er det rumænske Roberts tur”. Østeuropæere, der har arbejdet i Danmark, vil nemlig også kunne få del i regeringens forslag om ret til tidlig pension. Det fremgår af et svar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær:
“Statsborgere i et EU/EØS-land eller Schweiz kan få adgang til ydelsen efter 12 måneders bopæl eller beskæftigelse i Danmark, hvis de i øvrigt opfylder betingelserne
om 42, 43 eller 44 års anciennitet opgjort som 61-årig,” skriver ministeren.
En rumænsk eller bulgarsk statsborger, der har arbejdet i Danmark i mindst ét år, vil med andre ord kunne gå på tidlig pension for danske skattekroner, hvis vedkommende kan dokumentere, at han været på arbejdsmarkedet i mindst 42 år.
Svaret fra ministeren kan læses her
Ydelsens størrelse vil dog afhængige af, hvor længe personen har arbejdet eller boet i Danmark. Det vil blive beregnet ud fra en såkaldt “brøkpension”. Ekstra Bladet har regnet sig frem til, at en person, der har arbejdet og boet seks år i Danmark, vil kunne få 1850 kroner om måneden. Det svarer til den laveste pensionssats i Polen.
“Det følger af EU-retten og svarer til reglerne for folke-, førtids- og seniorpension,” skriver ministeren.
DF-ordfører: Urimeligt
Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christensen siger til Fagbladet 3F, at det ikke er rimeligt, hvis udenlandske arbejdere kan optjene ret til dansk pension:
“Vi er store tilhængere af idéen om, at danske statsborgere med mange år på arbejdsmarkedet på bagen, og som har betalt deres skat med glæde, kan få lov til at trække sig tilbage tidligere og få en fin månedlig ydelse for det. Men vi kan ikke forstå, hvorfor borgere udefra relativt hurtigt skal kunne optjene retten til en pension, som er langt højere end den sats, som hjemlandet tilbyder,” siger René Christensen til Fagbladet.
DF vil have et værn mod EU-reglerne, så regeringens forslag ikke får flere udenlandske arbejdere til at søge mod Danmark. René Christensen siger, at DF under forhandlingerne om den tidlige pension har stillet et krav til beskæftigelsesministeren om at få stoppet det “smuthul”, som han mener EU-loven er:
“Vi kan ikke forstå, hvorfor borgere udefra relativt hurtigt skal kunne optjene retten til en pension, som er langt højere end den sats, som hjemlandet tilbyder”
René Christensen, finansordfører (DF), til Fagbladet
“Det er regeringens forslag, og lige nu forhandler vi, så bolden er på deres banehalvdel. Men i den perfekte verden ville vi gerne have, at ydelsen kun kunne opnås, hvis man var dansk statsborger, og al ancienniteten var optjent i Danmark, siger René Christensen til Fagbladet.
Minister: Kan ikke forhindres
Beskæftigelsesministeren afviser i sit svar til Dennis Flydtkjær at det ikke er muligt at forhindre, at andre EU-statsborgere vil kunne få del i “Arne-pensionen”.
“Det er ikke muligt efter EU-retten at sætte begrænsninger på muligheden for eksport af optjente pensionsrettigheder til EU-lande. En EU-statsborger har desuden efter EU-retten samme ret til at bevare pensionen ved flytning til udlandet, som en dansk statsborger harm” skriver han.