Vrede og forargelse over slumlejr for filippinske chauffører

0
1933
Vognmandsforretningen Kurt Beier Transport A/S fik tirsdag dets kontorer i Padborg ransaget på mistanke om menneskehandel. Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix

Politikere vil have svar og handling fra ministre, efter afsløringerne af en slumlejr i Padborg, som har været base for op mod 200 filippinske chauffører, der har arbejdet for 15-20 kroner i timen

Op mod 200 filippinske lastvognschauffører har på skift boet i en containerlejr i Padborg under kummerlige forhold. De har arbejdet for vognmandsvirksomheden Kurt Beier Transport A/S’s polske selskab og er angiveligt blevet aflønnet med to euro i timen, dvs. bare 15 kroner.

Den historie kom frem mandag i 3Fs Fagbladet, og den har vakt harme på Christiansborg.

En af dem, der er forarget, er Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen. Han har nu stillet en række spørgsmål til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

“Vil ministeren redegør for, hvordan myndighederne kan stoppe de arbejdsforhold som er beskrevet i Fagbladet 3F om de filippinske arbejdere, der bor i slumlejr i Danmark og angiveligt arbejder for helt ned til 15 kroner i timen? Hvordan vil regeringen konkret og fremadrettet stoppe sådan arbejdsforhold i Danmark,” spørger Martin Henriksen.

Hul i lovgivningen

Transportfirmaet har udnyttet et hul i EUs regler om arbejdskraftens fri bevægelighed. Det er sket ved at oprette et selskab i Polen, som har hyret medarbejdere til en lav løn, som derefter er blevet udstationeret i Danmark.

I følge 3Fs Fagbladet, som står bag afsløringerne af lejren i Padborg, lovede transportminister Ole Birk Olesen (LA) allerede for et år siden at gøre noget ved dette hul i EU-lovgivningen. Det skete på baggrund af en anden sag med Kurt Beier Transport, der dengang havde hyret chauffører fra Usbekistan, Kasakhstan og Filipperne for 7500 kr.

Med den nye afsløring kræver flere partier, at regeringen handler omgående:

“Jeg vil bede de ansvarlige ministre om at forklare, hvorfor der ikke er sket noget siden sidste år, hvor Ole Birk Olesen (LA) lovede at sætte en stopper for “den ukontrollerede import af chauffører fra Asien” på transportområdet. Ministrene må komme med en handlingsplan for, hvad regeringen konkret vil gøre for at få stoppet finten på transportområdet. Desuden har Socialdemokratiet allerede rettet henvendelse til EU’s transportkommissær,” siger Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye til Fagbladet.

Kurt Beier Transport A/S afviser at have overtrådt reglerne. Politiet har nu startet en efterforskning i sagen og undersøge mistanker om menneskehandel.