Østbander snyder med tysk socialhjælp

0
2219
Falske kontrakter er i stort omfang blevet brugt af østbander til at få udbetalt supplerende socialhjælp i Tyskland.

Banderne fra bl.a. Rumænien og Bulgarien udnytter arbejdsløse landsmænd, som udstyres med falske kontrakter, der bruges til at få udbetalt supplerende socialhjælp i Tyskland

Organiserede østeuropæiske bander henter arbejdsløse hjemmefra og med falske papirer får de så udbetalt tysk socialhjælp for hundreder af millioner. Østbanderne står dermed for halvdelen af svindlen med socialhjælp i Tyskland

Tallene stammer fra et svar på et spørgsmål i den tyske forbundsdag fra partiet FDP. I svaret skriver den tyske arbejdsformidling Bundesanstalt für Arbeit, at man for 2017 har opdaget mere end 100.000 tilfælde af socialt bedrageri til sammenlagt næsten 800 millioner kroner. Heraf står hvad tyske medier kalder for østbander for omkring halvdelen.

Svindlen består typisk i at banderne får socialt svage og i reglen arbejdsløse fra deres hjemlande til at komme til Tyskland. Her får de så en falsk kontrakt med firmaer, som bander opretter – kontrakter som giver dem ret til supplerende socialhjælp og tilskud til bolig. Penge som banderne så inkasserer, mens personerne oftest bliver sendt hjem igen.

Mens tallene er kommet frem torsdag, advarede de tyske myndigheder allerede for et halvt år mod denne form for bedrag. Banderne kommer oftest fra Rumænien og Bulgarien, hvis borgere efter EU-regler kan bo og arbejde i Tyskland.