Vrede i Tyskland over ‘mindreårige’ flygtninge, der begår vold og drab

0
3418
Flensborg, hvor Ahmad stak sin ekskæreste ihjel i marts 2018. Han havde fået afslag på asyl men havde ikke forladt Tyskland.

Tyske medier er meget berøringsangste, når det kommer til sager, hvor angiveligt unge flygtninge begår voldelig kriminalitet. Derimod er de sociale medier fulde af kommentarer, for tyskerne er ved at have fået nok af, at systemet beskytter unge flygtninge, der måske er langt ældre end de siger

I byretten i Flensborg står en yngre mand fra Afghanistan tiltalt for at have dræbt sin 17-årige eks-veninde med 14 knivstik. De fleste medier er tilbageholdende med at omtale detaljer i sagen; dem, der gør, bruger navnene Ahmad S og Mireille B. Begge to var under byens socialvæsen – han fordi han gjaldt som et flygtningebarn, hun fordi hendes familie ikke fungerede.

Naboer til pigen, som myndighederne tilsyneladende har valgt at placere alene i en lejlighed, fortæller, at hun i månederne inden sin død virkede trykket. I en periode valgte hun at gå med tørklæde. Siden brød hun så med den unge afghaner.

Den 12. marts opsøgte afghaneren, der har fået afslag på asyl i Tyskland uden dog at være blevet sendt hjem, sin eks-veninde. Han ringede selv til politiet for at melde overfaldet. Politiet troede ikke på hans forklaring om en fremmed drabsmand og han blev tiltalt for mord.

Da sagen mod ham, der nærmer sig sin afslutning, startede for retten i Flensborg, skulle Ahmads alder først fastslås. Da han kom til Tyskland i 2015, sagde han, at han var 15 – og ville altså nu være 18 år. Retsmedicinske undersøgelser viser, hvad man vel også kan se af de få offentlige billeder af ham: han er fuldvoksen – formentlig 29 år gammel.

Mange fordele

Tyskland har taget imod mange unge flygtninge, der er kommet uden deres familier. En opgørelse viser, at der ved udgangen af 2017 var knap 55000 unge og børn i den kategori. Men tvivlen om deres alder vokser, da myndighederne samtidig har afvist at lade dem teste.

I delstaten Saarland har man mere systematisk undersøgt de unge flygtninge. Her finder man at mindst hver tredje er fuldvoksen. Meningsmålinger viser, at 78 procent af alle tyskere ønsker, at de unge flygtninge skal alderstestes, men det er under kansler Angela Merkel blevet afvist igen og igen.

Hvis en flygtning i Tyskland kan få myndighederne til at tro på, at han (eller i sjældne tilfælde hun) er mindreårig, så får vedkommende en række fordele. Man får en bedre bolig og mere hjælp – man har en garanti mod at blive sendt hjem igen, selv hvis man ikke opnår asyl – og så er garanteret mildere straffe og mere forstående domstole.

For Ahmad S tegner det så snarere til en lang straf og senere udvisning.