Vanvidsbilist kan slippe med to års fængsel. Skandaløst, mener DF

0
3420
Folk har lagt blomster, bamser og tegninger på stedet, hvor en femårig pige onsdag i sidste uge mistede livet efter at være blevet ramt af en mandlig flugtbilist. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vanvidsbilisten, som i sidste uge kørte en 5-årig pige ihjel, kan muligvis slippe med en mild straf. Det er skandaløst, siger DFs retsordfører Peter Skaarup

Onsdag i sidste uge blev en femårig pige dræbt af en vanvidsbilist på Peter Bangs Vej i København, mens hendes mor blev kvæstet. Efterfølgende fulgte en jagt efter gerningsmanden, den 21-årige Helmi Mossa Hameed, som flygtede fra stedet til fods.

B.T. har talt med forskellige strafferetseksperter, og de vurderer, at Helmi Mossa Hameed, der muligvis var påvirket af narko under kørslen, slipper med to til tre års fængsel.

”Et forsigtigt bud på en dom vil være et sted i spændet to til tre års fængsel. Af gode grunde bedømmes et uagtsomt drab jo ikke nær så strengt som et forsætligt forhold. Men det er selvsagt skærpende, hvis der i påvirket tilstand er kørt helt uforsvarligt,” siger professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard til B.T.

Derudover vil der typisk være mulighed for, at en dømt vanvidsbilist kan prøveløslades efter at have afsonet to tredjedele af straffen.

Det betyder, at Helmi Mossa Hameed er en fri mand efter cirka to år, hvis han udviser god opførsel i fængslet.

Forargelse hos DF

Udsigten til, at den 21-årige vanvidsbilist får så lille en straf, forarger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

“Skandaløst! Simpelthen skandaløst. At køre en fem årig pige ihjel i påvirket tilstand bør simpelthen udløse en højere straf. I Dnsk Folkeparti vil vi have indført en minimumsstraf i de her sager!,” skriver han på Twitter.

Til BT siger Peter Skaarup:

”Vanvidskørsel skal som minimum give fem års fængsel, men man bør bruge hele strafferammen i en sag som den fra Valby”.

Mange forskellige domme

I følge B.T. er der mange domme, hvor vanvidsbilister har fået under to års fængsel. I 2012 fik en 26-årig mand 15 måneders fængsel for at have dræbt en 10-årig pige, da han overhalede indenom i et fodgængerfelt ved Forum i København.

Modsat er der også eksempler på domme, hvor gerningsmanden har fået en hårdere straf. En 23-årig mand fik i 2014 den hidtil højeste straf på fire et halvt års fængsel for at køre en 46-årig kvindelig fodgænger ned med høj fart på H.C. Andersens Boulevard, skriver B.T.