Valgkamp i USA: Ingen ser noget til Joe Biden

0
477
Joe Biden vil i denne uge afsløre, hvem der bliver hans makker i duellen med Donald Trump. En sort kvinde står højt på ønskelisten hos mange demokrater. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/Ritzau Scanpix

I den forløbne uge har Donald Trumps frivillige været ude og stemme dørklokker i en million amerikanske hjem. Hans udfordrer har ikke sendt en eneste på gaden.

Joe Biden forlader sjældent sin kælder, hvor han har hovedkvarteret for sin valgkamp. De frivillige, der støtter ham, er ikke ude på gaderne. Og der er ingen store valgmøder.

Hans kampagnestab forsvarer sig med, at de får mere ud af at ringe til folk eller sende dem sms’er. Men samlet tegner det et billede af den samme arrogance, som kostede Bidens forgænger Hillary Clinton valget for knap fire år siden. Og mange spekulerer i, at Biden ikke kan skabe den begejstring og loyalitet hos de demokratiske aktivister, som Trump gør hos sine støtter – en begejstring der vinder valg.

Den siddende præsident har haft sit bøvl med valgkampen. De store larmende valgmøder, der ellers har været hans hjemmebane, er blevet lidt af en fuser, fordi hans mange, indædte modstandere bestiller billet til møderne – for at så at blive væk og forhindre Trumps tilhængere i at tage pladserne. Og corona krisen har tvunget ham til at opgive at holde et stort konvent for republikanerne i den vigtige stat North Carolina.

Men Joe Biden er slet ikke ude og trykke vælgernes hænder og tale til dem. I stedet kan han så vælge at tro på meningsmålingerne, der giver ham flertal de fleste uger. Ganske som de gjorde for Hillary Clinton ved sidste opgør.

Joe Biden ankommer til et kampagnearrangement i Wilmington, Delaware den 38. juli. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Crazy Joe

Så Joe Biden er godt på vej til at blive sin egen værste modstander. Da en journalist i denne uge tillod sig at spørge til de mange rygter om Bidens aldersvækkelse og om han havde taget en test for at bevise, at han er fit til et af verdens vigtigste jobs, røg toppen af. Joe Biden skældte ud og ville vide om journalisten havde taget en narkotest og om journalisten selv var en junkie.

Joe Biden snublede derfra videre og kunne for eksempel ikke rigtig få sagt ordet fitness – det blev noget, der begyndte med de tre bogstaver fil. Han fortsatte interviewet som så mange andre med at forsøge at virke jovial og energisk, men samtidig blev han ved med at stikke til journalisten. Og talte om at han glædede sig til tv-debatter med Trump, selvom hans egne kampagnefolk næppe vil tillade ham at stille op mod Trump, der nok er lige så gammel, men klart mere energisk.

Derfor venter alle nu på Joe Bidens vigtigste afgørelse under valgkampagnen, nemlig valget af en running mate – en vicepræsidentkandidat. Hvis han rammer forkert som John McCain med Sarah Palin, så er de gode meningsmålinger ikke meget værd.

Kilder: Politico, New York Post, New York Times

Se video her, hvor Joe Biden svarer journalist, der spørger, om han har taget en mental test.

Bidens modstander Donald trump klarer sig heller ikke for godt i interviews. Se her interview med HBO, hvor han hævder, at der er styr på coronaudbruddet i USA.