Våbenhvile styrker Hamas

0
1514
Tilhængere af Hamas demonstrerere i Gaza City. Foto: Mahmud hams / AFP

Kampene mellem Israels hær og terrororganisationen Hamas blev en blodig, rodet affære. Fredagens våbenhvile mellem de to parter efterlader Hamas styrket

Målløs. Ordet går igen i en række mediers dækning af opgøret mellem de to parter, der efterlod 236 døde på den palæstinensiske side og 13 dræbte israelere. Målløs, både fordi den israelske hær tydeligvis intet mål havde med aktionen mod Hamas, og fordi man i den stigende kynisme i Mellemøsten kan være fristet til at se et opgør som dette som en anden fodboldkamp.

Et klassisk mål for den israelske hær har igennem de senere års stadig mere blodige opgør med den militante fløj af palæstinenserne været afskrækkelse. Dermed vil man gerne udsætte næste angreb, men man lykkes aldrig med at knække modstanderen. Og selv efter drabene på en række ledere fra Hamas og bombardementet af det israelerne kalder for Metroen – de mange underjordiske tunneller, der skulle beskytte de militante palæstinensere – så er resultatet magert set fra israelsk side.

Fremgangen fik fredag avisen Jerusalem Post til at spørge om ’terrorhæren Hamas’ er umulig at slå. Ordet ’terrorhær’ kommer fra den øverstkommanderende, generalløjtnant Aviv Kohavi, der dermed beskriver den måde som Hamas og den mindre terrorgruppe Islamisk Jihad bedriver krig. Omkring 4000 raketter blev sendt mod israelske mål uden at gøre større skade – udover at sprede terror.

Kohavi og andre militære ledere vil gerne fremhæve israelernes resultater i form af en svækket modstander. Men militære vurderinger går ud fra, at de militante i Gaza stadig råder over 10.000 raketter og de standsede ikke angrebene på Israel, selv under de heftige bombardementer.

En bygning i Rafah i det sydlige Gaza bliver ramt af et israelsk luftangreb. Foto: SAID KHATIB / AFP

Palæstinenserne taber

Umiddelbart vinder terrorhæren Hamas ved denne våbenhvile – i det mindste i palæstinensernes øjne. En direkte konsekvens af våbenhvilen er, at israelerne udsætter rømningen af huse i kvarteret Sheik Jarrah i Jerusalem. En rømning, der ville have ramt fire storfamilier og som var udløser for den nuværende strid.

Det får Hamas til at fremstå som den fraktion hos palæstinenserne, der faktisk kan forsvare deres interesser. Dermed vokser opbakning til den ekstreme fløj på Vestbredden og Hamas rykker tættere på at dominere palæstinensisk politik. Omvendt vil fremgangen gøre livet sværere for de fleste palæstinensere.

For ingen udenforstående magter har lyst til at sidde i stue med terrorhærens folk. Fredagens våbenhvile, der har støtte fra USA, blev kun forhandlet på plads, fordi Egyptens regering sikrede møder med Hamas.

Kilder: Haaretz, Jerusalem Post, New York Times