Tyskland overvejer forbud mod burkaer

0
2324
Niqabklædte kvinder i Riyadh i Saudi-Arabien. Stadig flere lande forbyder niqab og burka. Nu overvejer Tyskland også et forbud. I Saudi Arabien er der nok langt til et forbud, men her har kvinder fra i dag fået lov at rejse, uden først at skulle indhente tilladelse fra en mandlig værge. Foto: FAHAD SHADEED/Ritzau Scanpix

Efter at Holland har sluttet sig til forbuddet mod at bære burkaer, overvejer Tyskland nu et forbud. Tre ud af fire tyskere støtter ideen

Det er den tyske landbrugsminister, Julia Klöckner, der åbner debatten. Hun tilhører den fløj i regeringspartiet CDU, der længe har været bekymret over den tyske passivitet i forhold til de mere ekstreme sider af islam. Og hun mener, at netop det signal, som det er at gemme sig bag en burka, ikke passer til Tyskland.

Hun ønsker derfor at tyskerne følger danskernes og hollændernes eksempel.

”At tillade at man formummer sig helt og aldeles, det har intet med tolerance at gøre, men er blot udtryk for uvidenhed overfor kvinder og piger,” siger hun til dagens udgave af avisen Passauer Neuen Presse.

”Det her handler ikke bare om et stykke tøj, men om den holdning til kvinder, der derigennem kommer til udtryk,” fortsætter hun.

Debat blusser op

For Julia Klöckner er dette ikke en ny debat. Hun har tidligere talt for et burkaforbud og fik den gang støtte fra en række af de magtfulde delstater i Tyskland. Men hendes egen chef, kansler Angela Merkel, var ikke begejstret.

Hvad Merkel mener nu, er uklart, da hun er taget på ferie. Gruppenæstformanden fra CDU i forbundsdagen prøver sig frem med et kompromis.

”Burkaen hører ikke til i Tyskland. Det er imod vores værdier og vores menneskesyn,” starter Thorsten Frei med at slå fast. Samtidig siger han dog: ”Et forbud kan i Tyskland kun komme i betragtning i individuelle tilfælde.” Han siger ikke noget om, hvordan det lige skulle kunne lade sig gøre.

Hvis de tyske politikere havde lyst til at høre, hvad deres borgere mener om det at skjule sig bag en burka, er der friske tal. Analyseinstittutet YouGov har spurgt tyskerne efter det hollandske forbud. Tre ud af fire støtter et forbud – og mere end hver anden (54 procent) siger, at de helhjertet ønsker et forbud.