Tyske bilproducenter skal købe dieselbiler tilbage

0
2468

Ny ordning sikrer ejere af ældre dieselbiler i Tyskland. De kan enten kan sælge deres forurenende biler tilbage til VW og de andre producenter. Eller få dem ombygget, så de stadig kan bruges også hvor forureningen er værst

Det var et heftigt opgør i den tyske regering, der varede ved til tre-tiden i nat. Men til sidst satte de politikere, der vægter miljø og forbrugerbeskyttelse højt, sig igennem. Den tyske bilindustri tvinges nu til at starte et program for tilbagekøb af dieselbiler eller ombygge ældre dieselbiler så de forurener mindre.

I sin præsentation af forliget, der ses som et nederlag for den ellers så magtfulde tyske bilindustri, siger den tyske regering, at indgrebet især vil bremse forureningen med NOx fra ældre biler. Samtidig har ordningen en social side, hvor socialt svagere stillede får særlige muligheder. Og samtidig indebærer programmet en økonomisk fordel for ejere af ældre dieselbiler.

Regeringen har længe været under pres for at gøre noget, fordi de tyske storbyer er i gang med at indføre forbudszoner, hvor ældre dieselbiler ikke må køre. De første forsøg i for eksempel Hamburg har været kaotiske og til stor gene for bilisterne. Samtidig er forureningen i 14 storbyer så omfattende, at Tyskland er forpligtet til at nedbringe forureningen.

Ejere af ældre dieselbiler i de 14 byer og deres opland får nu et løfte om enten at kunne sælge deres biler tilbage med en præmie eller også bliver bilerne ombygget. Dermed reduceres forureningen så meget, at de også har lov til at køre i byernes forbudszoner.

Regeringen siger samtidig, at det bliver producenterne, der skal betale. Dermed sikres de tyske bilister mod noget af værditabet på de dieselbiler, de før har købt i tiltro til industriens løfter. Det er uklart om industrien bliver nødt til at tilbyde samme ordninger i andre lande.

Inden opgøret i nat havde industrien længe forsøgt at undgå indgrebet. Særlig kravet om at ombygge bilerne rammer hårdt, da den nødvendige teknologi ifølge industrien ikke er klar.