Tysk toppolitiker tog imod bestikkelse for corona-udstyr

0
1749
Arkivfoto

En af de tungeste politikere i Forbundsdagen er under mistanke for at have fået knap fem millioner i bestikkelse for at sikre et firma ordrer for beskyttelsesdragter

Igennem syv år har Georg Nüßlein været viceformand for den største gruppe i den tyske forbundsdag, CDU/CSU. Som jurist og tidligere bankmand har han nydt stor respekt i gruppen. Den respekt var ikke nok til at forhindre hans kolleger i torsdag morgen at ophæve hans immunitet som politiker og direkte hjælpe politiet i deres efterforskning.

Ifølge tyske medier mistænkes han for at have påvirket ikke mindre end tre ministerier for at få dem til at købe beskyttelsesudstyr mod corona virus fra et bestemt tekstilfirma i delstaten Hessen. Til gengæld fik han en overførsel på 660.000 euro eller knap fem millioner. Sagen har ført til, at myndighederne har gennemsøgt ikke mindre end 13 kontorer eller boliger, som han har brugt.

Under razziaen, der rakte så langt som til skatteparadiset Lichtenstein, deltog også to politikere fra Forbundsdagen som neutrale vidner. Det er ikke en usædvanlig praksis i Tyskland, men understreger alvoren af anklagerne.

Skattefri

En af de bizarre sider af historien er, at Georg Nüßlein tilsyneladende har fået pengene udbetalt som et rådgiverhonorar – men han har så lige glemt at opgive det til skattevæsen. Hans private firma Tectum har udstedt en faktura på beløbet til producenten i Hessen. Et beløb af den størrelse skal man i Tyskland melde som en del af momsansættelsen og derfor tæller det allerede som skatteunddragelse.

Selv er han som forsvundet. Georg Nüßlein svarer ikke på henvendelser fra medierne og hans politiske chef i Forbundsdagen siger, at han heller ikke kan få fat på ham. Findes han skyldig, er det en af de mest alvorlige sager af sin slags i det moderne Tyskland.

Forbundsdagen i Berlin. Arkivfoto

Ikke den eneste

Tyske medier beskæftiger sig udførligt med sagen. Og de første historier om at også andre kan have tjent sig en ekstra årsløn eller tre begynder at dukke op. I den første og kaotiske tid, hvor regeringen købte masker og andet beskyttelsesudstyr for milliarder, gjorde flere politikere opmærksom på enkelte firmaer, der lige kunne levere.

Det tyske sundhedsministerium siger i dag i en pressemeddelelse, at disse tilbud alle blev vurderet på samme måde som tilbud, som ikke blev indleveret af politikere. Det har tidligere været fremme, at en politikers datter personligt har henvendt sig til landets sundhedsminister Jens Spahn på vegne af et schweizisk firma, der endte med en ordre på mere end 2,6 milliarder.

Kilder: Bild, Spiegel, Merkur