DF vil afskaffe skattefradrag for halaludgifter

0
6841
Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen (DF), der er også er formand for Folketingets miljø- og fødevareudvalg, er ordfører på forslaget om at afskaffe fradraget for udgifter til halalkontrol. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Slagterier skal ikke længere kunne trække udgifter til halalkontrol og halalcertificering fra i skat, mener Dansk Folkeparti

Danske slagterier og andre, som har udgifter til halalcertificering og -kontrol, skal ikke kunne trække udgifterne fra i skat. Det mener Dansk Folkeparti, som har stillet et beslutningsforslag om et stop fra næste år for skattefradrag for halalkontrol og halacertificeringer.

“Det er velkendt, at når en virksomhed har fradrag for en udgift, betyder det et mindre skattemæssigt overskud og dermed en lavere skat til samfundet. Det er forslagsstillernes opfattelse, at det ikke er rimeligt, at fællesskabet på den måde skal holde for, når virksomhederne fradrager udgifter til halalomkostninger. Det foreslås derfor, at det ikke skal være muligt at fradrage udgifterne til halalkontrol, halalcertificeringer m.v. fra og med den 1. januar 2022,” lyder det i beslutningsforslaget fra DF.

“Forudsætning for at sælge til muslimske forbrugere”

Forslaget kommer efter, at Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen sidste år spurgte skatteministeren om reglerne for fradrag for halaludgifter. Her lød svaret, at da det er forudsætningen for at sælge kød til muslimske forbrugere at kødet er halalslagtet, så kan udgifterne til halalcertificering og -kontrol trækkes fra:

“Udgifter til kontroller og godkendelser, som danske slagterier afholder for at kunne leve op til sådanne religiøse forskrifter, vedrører virksomhedernes indkomsterhvervelse, hvorfor udgifterne kan fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst,” hed det i svaret fra skatteministeren.

Men DF mener altså ikke, at det er rimeligt, at skatteyderne skal holde for, og med henvisning til, at der også er andre udgifter, som virksomheder ikke kan fradrage helt eller delvist, eksempelvis repræsentationsudgifter, så kan halaudgifter også puttes i den kategori, mener DF.

“Det er velkendt for virksomhederne, at der ikke i alle tilfælde er fradrag for virksomhedens udgifter,” lyder det i beslutningsforslaget.

Hvad går pengene til?

Systemet med halalcertificeringer og -kontrol er stærkt omdiskuteret. Halalafgifterne betales i Danmark til Islamisk Kulturcenter og ved eksport til Muslim World League. Sidstnævnte har base i Saudi-Arabien. Hvad denne organisation bruger indtægterne fra de danske afgifter til, har Dansk Folkeparti tidligere forgæves forsøgt at få svar på. DF spurgte i 2018 daværende udenrigsminister Anders Samuelsen, om han kunne svare på, om Muslim World League støtter terror og/eller islamistisk propaganda. Ministeren svarede blot, at  Muslim World League ikke optræder på EU’s eller FNs terrorlister.