Behov for en værdikamp i de århusianske daginstitutioner?  

0
1471
Jakob Søgaard Clausen er 1. suppleant til Århus Byråd for Dansk Folkeparti.

Af Jakob Søgaard Clausen, 1. suppleant til Århus Byråd for Dansk Folkeparti 

I slutningen af januar slog udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye et fornuftigt slag for en ny værdikamp mod islamisme og religiøse særhensyn i Danmark. Ministeren opfordrede i den forbindelse kommunerne til at komme ind i værdikampen.

Børn- og Ungerådmand Thomas Medom (SF) i Aarhus Kommune meldte dog hus forbi i forhold til religiøse særhensyn som eksempelvis forbud mod svinekød i århusianske daginstitutioner. Rådmanden argumenterede i Jyllands-Posten for, at et forbud mod svinekød i daginstitutioner er et tænkt problem, og at det derfor er meningsløst, at tage værdikampen op i institutionerne.

Den argumentation køber vi naturligvis ikke i Dansk Folkeparti, og derfor spurgte vi rådmanden om, hvorvidt han nu også var sikker på, at der ikke er institutioner i Aarhus Kommune, som har fjernet svinekødet fra madplanen.

Svaret var, at rådmanden slet ikke aner det. Eller også vil han ikke oplyse om det. Under alle omstændigheder, så står det i hvert fald ikke klart, hvorvidt svinekødet er fjernet fra menuerne i århusianske institutioner, og man kan derfor undres over rådmandens afvisning af behovet for en værdikamp mod de religiøse særhensyn.

Efter alt at dømme, så er der sandsynligvis flere århusianske daginstitutioner, som for længst har valgt svinekødet fra. I 2010 raste debatten, da det kom frem, at seks daginstitutioner i Århus havde fravalgt svinekødet.

Rådmanden for Børn og Unge var i 2010 nuværende S-borgmester Jacob Bundsgaard, som bakkede fuldt op om institutionernes ret til at fjerne svinekødet fra menuerne. Samme argumentation bruger nuværende rådmand Medom i hans svar til os: Det er en lokal prioritering, hvilken slags kød, der serveres i dagtilbud og skoler.

Det er en sjov argumentation fra politikere, som ikke holder sig tilbage, når det handler om at regulere, hvor meget kød der skal på menuen, hvor meget det må udlede af CO2, eller hvor meget madspild der må være, så længe det sker i klimaets hellige navn.

Men når det handler om religiøse særhensyn og dermed i sidste ende sammenhængskraften i Danmark, så gemmer de selvsamme politikere sig blot bag en argumentation om lokal selvbestemmelse.

Jeg synes, at det er bekymrende. Den her debat er for vigtig til at gemme væk. Udfordringen er nemlig, at man med fravalget af svinekød diskriminerer danske børn ved at fratage dem muligheden for at få helt normal dansk mad. Det kan virke banalt og småt. Men det er et tegn på noget langt større og mere alvorligt: En stigende islamisering af vores hverdag.

Det her debat handler altså ikke om at pådutte nogle at spise bestemte ting, men derimod om at sige klart fra over for religiøse særhensyn, som har det med at køre vores danske kultur, normer og værdier ud på et sidespor. Derfor kan man kun hilse udlændinge- og integrationsministers værdikamp velkommen, og i Århus har Dansk Folkeparti i sinde fortsat at være bannerfører for netop den kamp.