Tyrkiske kvinder opgiver hovedtørklædet

0
1884
Stadig flere tyrkiske kvinder har droppet det muslimske tørklæde. Her et foto fra gaden i Istanbul. Foto: Redaktionen

Mens de politiske korrekte i Europarådet sværmer for hijab, vælger stadig flere tyrkiske kvinder at lægge tørklædet til side.

Mens regeringen i Ankara gør det stadig mere oplagt at gå med tørklæde, går landets kvinder den anden vej. Meningsmålinger bekræfter det som erfarne iagttagere har kunnet se over de seneste år i de tyrkiske byer og på landet. Mens flere end to ud af tre for ti år siden gik med tørklæde, så er det i dag ikke meget mere end hver anden.

En anden kvindelig journalist, der selv gik med tørklæde for ti år siden, siger til ditoverblik.dk:

”Der er folk som IS og til dels vores egne politikere i AK (regeringspartiet i Tyrkiet, red.), der har ødelagt det for os. De viste os, at det ikke er alle, der beder til Allah, der er gode mennesker.” Når hun siger, at IS-terrorister og hykleriske tyrkiske politikere har ødelagt det for hende, så skyldes det, at det at bære et tørklæde for hende var en kilde til glæde og stolthed.

”Jeg følte tryghed og at jeg gjorde det, Allah forventede af mig. Det var et ritual, en bøn i sig selv. Det kunne jeg bare ikke længere efter at have set, hvad for eksempel dem, der udøver terror, mens de lader som om de følger Koranen, gjorde.”

Hun er anonym her, for hun er træt af at blive kritiseret af de af hendes kolleger, der ser sig selv som rettroende. Og af at blive kritiseret af mange sekulære tyrkere, der ikke kan glemme deres irritation over kvinder, der tog tørklædet på.

Imod regeringen

Den islamistiske regering i Tyrkiet har ellers løbende gjort det lettere for kvinder at vælge at gå med tørklæde. Mens tidligere, sekulære regeringer har ønsket at holde de islamiske symboler ude af det offentlige rum, har AK-regeringen gjort det muligt at bære tørklæder på landets universiteter og indrettet tusinder af religiøst prægede gymnasier, hvor tørklædet nærmest er en skoleuniform. Senest har man sågar givet kvindelige officerer i hæren lejlighed til at beholde tørklædet på.

Mens brugen af tørklæder steg støt gennem nullerne, går det nu den anden vej. En kampagne som den såkaldte ti-års-udfordring på Twitter, hvor man viser et billede af sig selv for ti år siden og nu igen samme sted, har været med til at få det frem i lyset. For mange tyrkiske kvinder har valgt at vise sig selv med tørklæde – og nu uden.

Også hjemmesiden You Won’t Walk Alone har givet plads og taletid til de kvinder, der har ændret holdning til det at dække sig til. Her er alt fra heroiske historier om unge kvinder, der sætter sig op mod deres familier, til nærmest tragiske historie om kvinder og piger, der stadig føler sig fanget i islamisternes krav – og som nogen gange overvejer selvmord af samme grund.

Link til den engelske udgave her

Kilder: BBC Haberler, Facebook, KONDA, lokale journalister