DF-krav: Pensionister skal kompenseres for højere varmeudgifter

0
1588
Arkivfoto

Dansk Folkeparti vil lade staten dække pensionisternes merudgifter som følge af de højere energipriser. ”Det er ikke rimeligt, at pensionisterne skal skrue ned for varmen,” siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl til Avisen Danmark

Stigende energipriser betyder, at danskernes varmeregning henover vinteren bliver flere hundrede kroner dyrere om måneden. Det rammer især folkepensionisterne hårdt. Derfor skal de kompenseres for deres øgede varmeudgifter, mener Dansk Folkeparti.

“Vi, der er på arbejdsmarkedet, skal nok klare den midlertidige ekstraregning på varme. Men der er masser af pensionister i vores land, som ikke har råd til det, og som i forvejen kun lige får tingene til at hænge sammen,” siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til Avisen Danmark.

Vil koste 2-3 mia. kr.

Finansloven for 2022 skal snart færdigforhandles, og her vil DF kræve, at finansminister Nicolai Wammen finder de 2-3 milliarder kroner, som det vil koste at kompensere pensionisterne for deres ekstra varmeudgifter.

”Vi synes ikke, det er rimeligt livskvalitetsmæssigt, at de ældre skal begynde at skrue ned for varmen i løbet af vinteren og undgå at få besøg, fordi det er koldt i deres hjem, eller her op mod jul skal bekymre sig om ikke at have råd til børnebørnenes gaver,” siger Kristian Thulesen Dahl til Avisen Danmark.

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Han siger, at DF ser flere mulige modeller. Det kan være en udvidelse af pensionstillægget, ældrechecken eller varmetillægget.

Pengene skal efter DFs opfattelse tages fra den såkaldte coronakrigskasse. Energiprisernes stigning hænger nemlig delvist sammen med corona. Energi-efterspørgslen er nemlig skudt i vejret efter genåbningen, samtidig med at udbuddet er mindre end det plejer.

Ældre Sagen: Medlemmer er bekymrede

I følge Ældre Sagen vækker udviklingen stor bekymring blandt mange ældre. Direktør Bjarne Hastrup sagde sådan her til Ældre Sagens hjemmeside forleden:

”Vi har allerede modtaget henvendelser fra medlemmer, der oplever, at energiregningerne er steget og er bekymrede for deres økonomi vinteren over,” sagde han.

Ifølge Dansk Energi kan en gennemsnitsfamilie forvente en ekstra elregning på 3-400 kr. om måneden. Og hvis man har et gasfyr, kan den ekstra varmeregning løbe op på 1.000 kr. om måneden. Til sammenligning er folkepensionens grundbeløb kun på 6.518 kroner om måneden i 2021.

”Vi vil opfordre politikerne til at se på problemet med det samme og komme med en løsning. Og her bidrager Ældre Sagen gerne med forslag. Mange er allerede nu bekymrede for de ekstraordinært høje energiudgifter, som kan vælte ind over dem i løbet af vinteren. En tilkendegivelse fra regeringen om, at en løsning er på vej for de hårdest ramte, vil give større tryghed i denne situation,” siger Bjarne Hastrup.

Regeringen “anerkender” problemet

Regeringen ”anerkender problemet” men vil endnu komme med et bud på en løsning.

”Vi anerkender i høj grad den udfordring, mange mennesker står i, heriblandt også de ældre og andre udsatte grupper i forhold til de stigende energipriser. Men jeg kommer ikke til at lægge mig fast på det ene eller det andet bud forud for forhandlingerne, det er noget, vi tager ved bordet,” siger Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen til Avisen Danmark.

Læs mere i Avisen Danmark her