Tyrkiet og Israel hjælper fortsat Rusland

0
1767
Oligarken Roman Abramoviches superyacht "My Solaris", her spottet ved Montenegro. Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Udsigten til at tjene flere penge og måske spille en formidlerrolle afholder både Tyrkiet og Israel fra at fordømme Putin

En lille gummibåd, hvor en af passagererne svingede med et ukrainsk flag, forsøgte til det sidste at spærre indsejlingen til den tyrkiske by Bodrum for lystyachten Solaris, der tilhører den russiske milliardær Roman Abramovitj. Han er måske mest kendt for at kontrollere den britiske fodboldklub Chelsea, som han nu forsøger at få solgt. Og han forsøger samtidig at redde en anden del af sin formue ved at sejle sine skibe til Tyrkiet.

Udover Solaris ejer han skibet Eclipse, der regnes som den næststørste lystyacht i verden. Tilsammen har de to skibe kostet op mod otte milliarder kroner og udgør dermed en tiendedel af hans kendte formue. Og som de andre russiske oligarker gør han, hvad han kan for at redde sin formue.

Situationen inde på land, hvor tyrkerne med venlig ligegyldighed så på det store skib, siger mere end den lille gummibåd med ukrainsk flag. For tyrkerne befinder sig i en dyb økonomisk krise og kan reelt ikke finansielt klare et opgør med den store nabo mod nord.

Den russiske præsident Vladimir Putin har stadig gode forbindelser til Tyrkiet og Israel. Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Cyberkrig

Heller ikke Israel har sluttet sig til Vestens fordømmelse af og sanktioner mod det russiske regime. Dels har man lange og gode forbindelser til regimet i Moskva, der blandt andet har købt stort ind af israelsk software, der kan bruges til spionage og overvågning. Dels er den israelske regering måske med rette bekymret for sikkerheden for de mange jøder, der stadig lever i Rusland, hvis Israel valgte at følge USA og resten af Vesten og indføre sanktioner mod Moskva.

Lederne i Ukraine har tilbudt Israel en diplomatisk vej ud af den prekære situation. Israelerne kan blot levere den samme slags spionsoftware til ukrainerne, som russerne tidligere har fået. Foreløbig har de ikke fået noget svar.

Kilder: Duvar, Haaretz, Spiegel

Roman Abramovich’ anden store yacht, Eclipse. Foto: REUTERS/Yoruk Isik