TV2-dokumentar ryster ældreordfører: ”De ser jo slet ikke mennesket”

0
2053
TV2-dokumentaren afslørede med skjult kamera, hvordan plejepersonalet på Kongsgården undlod at skifte den 90-årige Else Jensen, selv om hun havde tynd mave og blærebetændelse. Screenshot fra TV2-dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden"

En ældrelov skal sikre, at ældre medborgere får den pleje og omsorg, som de har krav på. Det siger Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl, som er rystet over TV2-dokumentaren “Plejehjemmene bag facaden”

”Det er voldsomt at se på – de ser jo slet ikke mennesket”.

Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl er lige som mange andre danskere dybt rystet over de eksempler på omsorgssvigt af ældre på plejehjem, som torsdag aften kom frem i TV2-dokumentaren ”Plejehjemmene bag facaden”.

Karina Adsbøl er selv uddannet social- og sundhedsassistent. Hun siger, at ”det gibber i én for at yde den rette omsorg”, når man ser den nedværdigende behandling af de ældre, som via skjult kamera afsløres i TV2-dokumentaren.

”Der mangler i den grad empati, medmenneskelighed og omsorg i behandlingen af de ældre. Plejepersonalet taler forbi og hen over hovedet på de ældre. Det er, som om de slet ikke ser mennesket, de skal pleje. De taler, som om den ældre ikke er der,” siger Karina Adsbøl.

“Det er, som om de slet ikke ser mennesket, de skal pleje”

Fyldt ble i næsten ti timer

I TV2-dokumentaren ser man to eksempler på grove omsorgssvigt, der er optaget med skjult kamera.

På demensplejehjemmet Nyvang i Randers må den 91-årige Niels Nielsen gå rundt med en fyldt ble i næsten 10 timer, selv om han gør personalet opmærksom på, at han har gjort i bukserne.

I et andet, og meget omtalt eksempel, fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, bliver den 90-årige Else Jensen ikke skiftet i mange timer, selv om hun har blærebetændelse. Hun bliver hængt op i en lift over sin seng i 6-7 minutter, fordi personalet vil have hende til besørge i sengen, selv om hun siger det gør ondt. Desuden bliver der talt nedværdigende om både Else Jensen og hendes pårørende hen over hovedet på hende.

”Empati, medmenneskelighed og omsorg skal ligge på rygraden. Det er nogle af de vigtigste egenskaber. Man skal kunne tyde den ældre borgers signaler. I udsendelsen var det jo som om, de slet ikke så den ældre borger. Det tyder på, at der er noget der skal styrkes i uddannelsen,” siger Karina Adsbøl – og tilføjer:

”Men man skal huske, at der også er rigtig mange dygtige medarbejdere i plejesektoren, som virkelig bliver ramt på deres faglige stolthed af at se det her”.

Social- handicap og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DF: Brug for en ældrelov

Karina Adsbøl og Dansk Folkeparti mener, at en ældrelov, der giver de ældre ret til selvbestemmelse, kan sikre en ordentlig pleje og omsorg. Ældreloven skal fastslå retten til omsorg og gøre den klippekortordningen, som flere kommuner nu sparer væk, obligatorisk.

Ældreloven skal også fastsætte nationale standarder for normeringer, som kommunerne skal overholde, og det skal fremgå, at ingen nattevagt må være alene.

Desuden skal der strammes op på tilsyn. Der skal være flere uvildige tilsynsbesøg, og ældre samt pårørende skal have en direkte linje til Styrelsen for Patientsikkerhed, som de kan kontakte, hvis de er bekymrede for forholdene på et plejehjem.

”Vi bør også kigge på, om man bør have en underretningspligt i forhold til ældre, sådan som man har på børneområdet. Når der sker svigt som de her, er der både et overordnet politisk ansvar, et kommunalt ansvar og et ledelsesansvar. Men man har også et personligt ansvar for at gøre noget, hvis man bliver opmærksom på svigt,” siger Karina Adsbøl.

TV2-dokumentaren “Plejehjemmene bag facaden” kan ses på TV2 Play her

Læs også: DF i Randers vil have tilbundsgående undersøgelse af ældreområdet