Danskernes tillid til journalister i frit fald

0
3658
Arkivfoto

Danskerne har i høj grad mistet tilliden til journalister. Erfaringerne fra nabolandene viser, at journalisternes egne, venstreorienterede holdninger spiller en stor rolle

Det har længe heddet sig, at journalister var særligt glade for brugtvognsforhandlere, for så var der da nogen, der var mindre troværdige end dem selv. Men efter det seneste års tab af tillid er der ikke megen grund til kække bemærkninger. Samlet er tilliden faldet med 11 procentpoint – sidste år mente 57 procent af alle danskere, at man generelt kunne have tillid til journalister – nu er det kun 46 procent.

Tallene fremgår af den årsrapport om medier i Vesten, som det ledende nyhedsbureau Reuters udgør. Her fremgår det, at tabet i tilliden kun overgås af få lande. Og typisk lande som vi ikke umiddelbart har lyst til at sammenligne os med.

Venstreorienterede journalister

Med årets store fald er tilliden i Danmark nu lige så lav som i Norge (45 procent efter et lille fald på et procentpoint). Dog lidt bedre end i Sverige, hvor tilliden til de daglige nyheder kun deles af 38 procent af borgerne (også her er der et lille fald). Samtidig viser nye undersøgelser, at tilliden i de to lande påvirkes af erfaringerne med journalisternes egne holdninger.

I Norge vil næsten halvdelen (46,4 procent) af alle journalister stemme på egentlige, venstreorienterede partier som det socialistiske venstreparti eller miljøpartiet. Helt anderledes end den norske befolkning, hvor kun hver sjette ligger ude på venstrefløjen (17,8 procent). Og mindre end to procent vil stemme på det indvandringskritiske fremskridtsparti, der ellers trækker op mod 10 procent af nordmændenes stemmer.

Kampagnejournalistik

Den liberale tænketank i Norge, Civita, stiller det retoriske spørgsmål, om journalisternes egne holdninger betyder noget for journalistikken. Og svarer selv, at journalisterne ikke bare følger deres egne meninger. De går skridtet videre og laver selv politik:

”Dermed får vi en slags kampagnejournalistik, hvor journalisterne har en tendens til at gå i flok og de går ikke af vejen for at forsøge en statsråd (norsk for minister, red.), hvis det forekommer opportunt ud fra deres eget ståsted. Også selv der i udgangspunktet ikke er politisk grundlag for dette. Det samme viser international forskning på feltet,” fastslår rapporten fra Civita.

Tallene for Sverige er endnu mere markante. Hver tredje (32 procent) af alle journalister vil stemme på det gamle kommunistparti, Vänsterpartiet. Kun hver tiende journalist vil stemme på en af de tre egentlige borgerlige partier, heriblandt de konservative i Moderaterne og Sverigedemokraterne. Omvendt er de tæt på at have flertal blandt vælgerne samlet.

Kilder: Reuters, Deutschlandfunk, Civita, Göteborgs Posten, Svenska Dagbladet

Læs også: Journalister stemmer, tænker og bor langt fra Dansk Folkepartis vælgere