Tossede Tyskland: Svindel med coronastøtte for milliarder 

0
1367
Den tyske sundhedsminister Jens Spahn. Foto: MICHELE TANTUSSI / POOL / AFP

De tyske hospitaler har kunnet tjene milliarder på at ’glemme’ pladser på intensivstationer og så få knap 400.000 for hver, de så fandt igen

Det tyske sundhedsministerium har udbetalt mere end fem milliarder i bonus til de tyske sygehuse. Det skulle egentlig betyde, at tyskerne nu havde adgang til ekstra 13.000 sengepladser på landets intensivstationer. Det er der bare ingen der ved, for landets sundhedsministerium har udbetalt pengene uden at tjekke hvor mange der faktisk er – eller om de eksisterede før denne krise.

Allerede tilbage i januar skrev det tyske modstykke til Statens Serum Institut, RKI i Berlin, til det tyske sundhedsministerium og gjorde opmærksom på, at landets hospitaler pludselig var blevet meget glemsomme. Ifølge en aktindsigt fortæller RKI, at man gennem mange telefonopkald og e-mails har hørt om hospitaler, der har ’glemt’ at fortælle, hvor mange intensivpladser de faktisk har. Når de så pludselig fandt dem igen, kunne de inkassere en præmie på 50.000 € for hver plads.

Sagen er blevet taget op af den tyske rigsrevision, der har udtalt en meget skarp kritik af sundhedsmyndighederne. Her opfordrer man til at man er helt anderledes samvittighedsfuld med skatteydernes penge. FDP-politikeren Wolfgang Kubicki, der er næstformand for landets parlament Forbundsdagen, går videre:

”(Forbundskanler) Angela Merkel må nu svare på, hvad hun vidste om de forkerte tal for intensiv sengepladser,” siger han til avisen Bild og fortsætter:

”Alene mistanken om at forbundsregeringen i månedsvis har dækket over denne skandale og dermed gjort det muligt, at svindlen kunne fortsætte – alene det er værre end alle tidligere politiske skandaler i dette land.”

Forbundskansler Angela Merkel afkræves svar på, om hun har kendt til skandalen om de milliardstore udbetalinger. Foto: John MACDOUGALL / AFP

Spahns skyld

I den særlige tyske politiske tradition er den siddende sundhedsminister, der får ansvaret for en sag som denne, selvom minister Jens Spahn ikke selv har svindlet med pengene. Han er i forvejen hårdt medtaget politisk af et indkøb i Kina af ubrugelige ansigtsmasker for milliarder. Masker, som han så senere ville dele ud til hjemløse og til folk på socialhjælp.

Den sag er blevet ekstra alvorlig, fordi de ringe masker bliver sat i forbindelse med et større udbrud af Covid-19.

Jens Spahn har selv undervejs talt om ’ubureaukratisk finansiel hjælp’. Et udtryk der for mange tyskere nu er lig med korruption.

Kilder: Spiegel, Fokus, Bild