Tossede Tyskland: Coronaløgne på højt plan

0
1833
En sundhedsmedarbejder giver en Johnson & Johnson-vaccine til en gæst på "Revolte Bar" i Berlins Friedrichshain-distrikt. Foto: Tobias Schwarz / AFP

Karl Lauterbach har været kansler Angela Merkels tro væbner, når det kommer til at advare mod Covid-19. Nu viser det sig, at han – ligesom Merkel – ofte har været helt forkert på den 

Før coronakrisen var den socialdemokratiske sundhedsordfører nærmest ukendt selv i Tyskland. Men nu er han verdenskendt i sit hjemland, efter at han har været på turné gennem alle tyske medier med sine budskaber om Covid-19. Altid alarmerende, altid bekymret fungerede han som den tyske regerings komiske Ali.

Undervejs har medierne omtalt ham som den førende ekspert på corona blandt politikerne, men nu har avisen Bild samlet hans ti værste løgne om corona. Det særlige ved socialdemokraten Karl Lauterbach er, at han udtaler sig med stor autoritet og hævder at kende sandheden om den kinesiske virus. Hans problem er at de ægte sundhedseksperter ikke kan genkende hans fakta.

Og han er altid frisk med et godt råd. Da tyskerne savnede ideer til selv at lave mundbind, mente han da, at støvsugerposer var lige det, man skulle bruge. Den ide var så skæv, at fabrikanterne af støvsugerposer måtte ud og forklare, at tilsætningsstofferne som zink og aktivt kul i deres poser ikke lige var noget, man burde indånde.

Se et indslag med Karl Lauterbach er:

De farlige børn

Han mener næsten også altid at vide, hvor den næste trussel kommer fra. Ofte er det børnene, der er de farlige i hans optik. Og han mener også at vide, at de selv kan få skader af Covid-19, som ingen andre kan få øje på.

For under en måned siden sagde han på tysk TV:

”Syv procent af børnene, der bliver inficeret, får alvorlige senfølger – det er alle enige om.”

I programmet blev han ikke modsagt, men han fik alle børnelæger i landet til at ryste på hovedet. Meget få børn er diagnosticeret med det, som tyskerne med deres begejstring for bastard-engelsk kalder for Long-Covid-Symptome. En klinik i Berlin med 3000 børnepatienter har for eksempel kun set et muligt tilfælde.

Og tilbage i april var han også fremme med de store advarsler. „Dem, der nu ligger på intensiv, er i snit mellem 47 og 48 år gamle. Halvdelen dør. Mange børn mister deres forældre. Det er en tragedie,“ sagde han med rynket pande.

Det sidste har han ret i – hvis altså det var sådan. Men tyskerne med deres usikre sundhedsdata ved ganske enkelt hvor gamle patienterne er i gennemsnit. Og under alle omstændigheder vil en gennemsnitsalder under 50 være meget usædvanlig i den vestlige verden.

Opfandt supermutation

Undervejs har han hævdet mod bedre viden, at det især er børnene, der driver smitten. Han mente også at vide, at den såkaldte indiske variant var 20 procent mere smitsom, hvilket heller ikke er bevist. Og han var også klar til at aflyse EM i fodbold.

Og ligesom præsident Donald Trump, der mente at Klorin kunne klare den truende virus, så troede Karl Lauterbach, at astmamedicinen Budesonid nok lige var løsningen. Men måske er hans mærkeligste påstand, at man i laboratorier havde set kombinationer af den britiske og den indiske variant. For mindre end tre uger siden kaldte han det for en monstermutation:

”Det er en biologisk proces, som man også kan se i laboratorier.”

Det er teoretisk muligt, men meget usandsynligt. Og ingen har kunnet finde de laboratorier, han taler om.

Avisen Bild har forelagt Karl Lauterbach dens gennemgang af hans løgne om Covid-19. Hans typiske svar er, at han gjorde det i den bedste mening.

Kilder: ZDF, Spiegel, Bild

BILDs artikel kan læses her: 10 Corona-Irrtümer von Viren-Experte Lauterbachect