To gange på to uger: Migranters banegårds-mord på tilfældige splitter Tyskland

0
4865
En otteårig dreng blev dræbt og hans mor hårdt såret på banegården i Frankfurt am Main, da en afrikansk mand pludselig skubbede dem ud foran et kørende tog. Foto: Andreas Arnold / dpa / AFP) / Germany OUT

To gange indenfor to uger har mænd skubbet tilfældige tyske kvinder ud foran et kørende tog – begge drabsmænd har migrantbaggrund. Tyskland er i oprør.

En mand skubbede mandag formiddag lidt i ti en kvinde, han ikke kendte på forhånd, ud foran et kørende ICE-tog ved stationen i Franfurt am Main. Derefter skubbede han hendes otteårige søn samme vej. Kvinden kunne rulle sig selv i sikkerhed mellem skinnerne; så heldig var drengen ikke.

Kvinden, der kommer fra oplandet til Frankfurt, slap med et alvorlig chok og er i behandling. Drengen kom under toget og døde på skinnerne. Gerningsmanden blev holdt tilbage af folk på perron.

Ti dage tidligere var gerningsstedet en mindre by i Nordrhein-Westphalen, Voerde am Niederrhein. Her blev en 34-årig kvinde skubbet ud foran et kørende tog af en mand, hun ikke kendte. Hun døde.

Drabsmanden er allerede for domstolen og tiltalt for at have dræbt kvinden ’bevidst og med mordlyst,” som det hedder i tiltalen. Selv er han tavs og politiet forsøger at få folk til at holde op med at spekulere i hans motiver. Omstændighederne ved drabet er nemlig lidt mere uklare.

Ifølge nogle forlydender gik der et opgør mellem flygtninge og migranter forud for drabet. Her siges det, at den 34-årige kvinde kom imellem grupperne. Derfor flyder nettet over med anklager mod politiet for at have holdt oplysninger tilbage for kun at skulle håndtere en enkelt gerningsmand.

Stor vrede

Tragedierne splitter tyskerne. Usædvanligt mange har været ved tasterne – så mange at både traditionelle og sociale medier har måttet lægge låg på debatten. De fleste er både oprørte over mordene og giver kansler Angela Merkel og hendes åbne arme overfor migranter skylden for en kultur, hvor den slags sker.

Et markant mindretal forsvarer omvendt Merkels ”velkommenskultur”. Her lyder argumentet, at sagen bliver udnyttet af højrefløjens politikere – og mange hævder, at tyske mænd ligeså godt kunne have stået bag. Problemet ved det argument er, at det netop ikke er tilfældet.

Drabsmanden fra Frankfurt kommer fra Eritrea og er omkring 40 år. Ifølge tyske medier har han levet en årrække i Schweiz. Den anden drabsmand er født i Tyskland, men er serber med kosovoalbansk baggrund.

Med andre ord kommer de begge fra en muslimsk kulturkreds, men det er ikke kendt, om religiøse motiver spiller en rolle. Særligt den første drabsmand er omvendt kendt for at være meget voldelig og har sammen med sin bror længe hærget i den lille by Hamminkeln, hvor han hører hjemme.

Ambulancer foran banegården i Frankfurt, hvor en otteårig dreng mandag blev skubbet ud foran et tog. Foto: Frank Rumpenhorst / dpa / AFP) / Germany OUT

Stilhed fra Merkel

Sagerne har også tændt ild under den politiske scene. Særligt AfDs meget markante gruppeformand i forbundsdagen, Alice Weidel, har skældt ud på den tyske regerings udlændingepolitik og kræver bedre beskyttelse for tyskerne. Kritikken retter hun især mod kansler Merkel.

Den kritik er blevet mødt med tavshed fra kansleren. Hun fløj mandag sydpå i et af regeringens fly og har ikke følt trang til at sige noget om sagen. Heller ikke til ofrene og deres famlier.

Den slags er hendes indenrigsminister Horst Seehofer, der er en af Merkels mange rivaler, ikke for fin til. Han har fordømt drabene og indkaldt til et krisemøde for at vurdere, hvordan sikkerheden på de tyske banegårde kan forbedres.