Søren Espersen kritiserer regeringen: Hvorfor tøver I med at sende flåden afsted?

0
1542
En US-mariner tilknyttet USS John P. Murtha under en inspektion i Hormuzstrædet tidligere på måneden. Foto: HANDOUT/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis udenrigsordfører mener, at regeringen er alt for lang tid om at reagere på krisen i Hormuz Strædet og Den Persiske Bugt, hvor “iransk statspirateri” truer skibstrafikken

Regeringen burde reagere meget hurtigere på den tilspidsede situation i Hormuzstrædet, hvor Iran truer den internationale skibstrafik. Det er budskabet fra Dansk Folkepartis næstformand og udenrigsordfører Søren Espersen i denne uges ugebrev fra DF.

Allerede 14. juli opfordrede Søren Espersen på Dansk Folkepartis vegne S-regeringen til at sende en dansk flådestyrke afsted til Hormuzstræde. Det skete efter, at Iran havde opbragt to handelsskibe under britisk flag.

Men først fredag den 26. juli meddelte udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at regeringen “ser positivt” på, at Danmark skal bidrage til en international flådestyrke. Og der kan stadig gå adskillige uger, inden en dansk flåde kan komme afsted. Det er simpelt hen ikke godt nok, mener Søren Espersen:

“Først ved Udenrigspolitisk Nævns ordinære møde, fredag den 23. august, vil partierne få en orientering om, hvorvidt vi skal sende fartøjer afsted, og hvad og hvor meget der eventuelt skal sendes afsted. Ved samme lejlighed får vi også en idé om, hvorvidt afsendelse af fartøjer først skal godkendes i Folketingssalen. Er dette tilfældet, vil alt yderligere forsinkes. Alt i alt en underlig situation: Danske handelsskibe er i latent fare, Søværnet er selvfølgelig klar til med kort varsel at fortsætte og udføre sin 500-år gamle historiske opgave. Men den socialdemokratiske regering har intet hastværk,” skriver han i ugebrevet.

“Danske handelsskibe er i latent fare, Søværnet er selvfølgelig klar til med kort varsel at fortsætte og udføre sin 500-år gamle historiske opgave. Men den socialdemokratiske regering har intet hastværk”

“Rendyrket statspirateri”

Søren Espersen kalder iranernes fremfærd for rendyrket statspirateri, og han mener, med henvisning til den danske flådes 500 årige historie, at det er en første-opgave for flåden at sikre den frie skibstrafik:

“At det endnu ikke er et dansk fartøj, iranerne har opbragt, er alene et lykkeligt tilfælde. Dagligt færdes der danske civile skibe i Hormuzstrædet og Den Persiske Bugt, så derfor bør vi ikke spilde tid på snak – men snarest muligt få danske flådefartøjer på kurs mod pirat-området,” skriver Søren Espersen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod og den socialdemokratiske regering kritiseres for at reagere for langsomt på situationen i Hormuzstrædet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix