Tidl. Politiken-redaktør vil nu holde migranter ude med hegn og pigtråd

0
2744
Flere vil søge over Middelhavet, hvis ikke EU lukker helt i for adgangen til Europa, mener Politikens tidligere chefredaktør Bo Lidegaard. Her er en træbåd med 16 migranter nåede fra den afrikanske middelhavskyst og over til den italienske ø Lampedusa. Foto: REUTERS/Juan

Politikens tidl. chefredaktør Bo Lidegaard har skiftet holdning til migrantkrisen, fortæller han til Weekendavisen. Nu ønsker han et Fort Europa, der kan forhindre migranter i at komme ind i Europa. Dem, der når over Middelhavet, skal sejles retur, mener Lidegaard

“Vi gør ikke problemet mindre ved at være bløde. Vi gør det værre”.

Det er ikke den slags udtalelser om migranter, der umiddelbart får én til at tænke på dagbladet Politiken og dets chefredaktør.

Bo Lidegaard er da heller ikke chefredaktør for Politiken længere. Men det har han været, og dengang skrev han ledere, der tordnede mod såkaldte højrepopulister, der ville lukke helt i for migranter og flygtninge, der søgte ind i Europa.

Bo Lidegaard skrev f.eks. sådan her i en leder i Politiken den 17. oktober 2015, midt under flygtningekrisen:

“Det er umuligt at forsegle Europa og forhindre flygtninge i at komme hertil, uanset hvor mange grænsebomme EU’s højrepopulister vil stille op”.

“Jeg er blevet hårdere”

Men det var dengang. Nu har Bo Lidegaard skiftet holdning. I et stort interview med Weekendavisen i denne uge siger Lidegaard, der er storebror til den radikale udenrigsordordfører Martin Lidegaard, at “jeg er blevet hårdere”. Han mener ikke længere, at Europa skal tage imod de migranter og flygtninge, som søger over Middelhavet.

“Hvis ikke vi er meget konsekvente, meget hårde ved EUs ydre grænse, så vokser trafikken over Middelhavet med store humanitære konsekvenser. Det er derfor, det i dag er EUs politik, at Frontex-bådene ikke sejler ud og samler folk op. Fordi jo flere man samler op, jo flere sejler ud, og jo flere drukner. Vi gør ikke problemet mindre ved at være bløde. Vi gør det værre,” siger Bo Lidegaard til Weekendavisen.

“Hvis ikke vi er meget konsekvente, meget hårde ved EUs ydre grænse, så vokser trafikken over Middelhavet med store humanitære konsekvenser”

Bo Lidegaard til Weekendavisen

Bo Lidegaards leder fra 17. oktober 2015. “Jeg mente dengang ikke, at man i praksis kunne lukke Europas ydre grænser. Det mener jeg i dag,” siger Bo Lidegaard til Weekendavisen.

Om sin leder fra 2015 siger Bo Lidegaard, at “det er en ren tilståelsessag”. Dengang mente han ikke, at det i praksis var muligt at lukke grænserne. Det mener han nu.

Han erklærer sig enig med historikeren Uffe Østergaard, som i 2016 fik ørerne i maskinen, da han talte for et Fort Europa med “trådhegn i fire baner, lyskastere og vagtposter” og Frontex-skibe, der sejler opsamlede migranter tilbage.

Men hvad mener Bo Lidegaard så, at der skal ske med de mange afghanere, som nu ventes at søge mod Europa? Til det svarer den tidligere chefredaktør, der stoppede på Politiken i 2016 og som er tidligere mangeårig topembedsmand i udenrigs- og statsministeriet:

“Vi skal gøre det, vi har gjort med syrerne i Tyrkiet. Betale for lejrene, for deres børns skole og betale dem direkte, så de får købekraft i Tyrkiet, Libyen, Jordan og så videre. Det er langtfra optimalt, men jeg kan ikke se, hvad vi kan gøre andet end at hjælpe dem i nærområdet. Der har vi så til gengæld et kæmpe ansvar,” siger han til Weekendavisen.

Interviewet med Bo Lidegaard i Weekendavisen kan læses her