DF: Minister kunne have grebet tidligere ind mod udenlandske ’spøgelsesfiskere’

0
2223
Ved at slukke signalet, der viser skibets position, kan de hollandske bomtrawlere sejle tættere på kysten end de tilladte 12 sømil. NB: Dette er ikke en hollandsk trawler

”Der har været rigeligt med anledninger til at stramme op tidligere,” siger Dansk Folkepartis fiskeriordfører René Christensen om hollandske bomtrawlere, der fisker ulovligt langs danske kyster

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) lover skærpet kontrol efter TV2-afsløringer af, at hollandske bomtrawlere slukker for AIS-signalet, når de fisker i Danmark.

”Det har været alt for slapt det her. Vi bliver nødt til at indskærpe kontrollen. Danske fiskere har prøvet at spille efter reglerne, og nu ser de sig udkonkurrereret af udenlandske fiskere, der snyder på vægten,” sagde Rasmus Prehn søndag aften til TV2.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører Rene Christensen er dog ikke imponeret over ministerens handlekraft. DF har flere gange bragt sager om de hollandske bomtrawleres ulovligheder op overfor fiskeriministeren, uden at der er blevet strammet op.

”Der har været rigeligt med anledninger til at stramme op tidligere, desværre. Så det irriterer mig, at sagen skal i fjernsynet først, inden ministeren reagerer,” siger Rene Christensen.

Lemfældig kontrol

TV2 Nyhederne bragte søndag aften et større indslag om bomtrawlerne. Heraf fremgik det, at 30 ud af 31 hollandske trawlere, som det seneste år har fisket i Danmark, har sejlet som såkaldte ’spøgelsesskibe’, dvs. med slukket AIS-signal. Dermed kan de holde skibets position skjult og fiske tættere på kysten end de 12 sømil, som er tilladt.

Trods det massive snyderi, har den danske fiskerikontrol ikke givet én eneste bøde til fiskere for at sejle med et slukket AIS-signal som primære lovovertrædelse.

”Den her sag er ikke ny, men her bliver den for første gang rigtig godt belyst (i TV2, red.). Jeg håber, at ministeren omgående tager fat i sin hollandske kollega for at sikre, at de hollandske fiskere overholder loven, ligesom vi i Danmark gør alt hvad vi kan for, at danske både overholder reglerne. Desuden skal ministeren sikre, at der sættes ind med et meget hårdt kontroltryk overfor bomtrawlerne. Kontrollen har været alt for lemfældig,” siger René Christensen.

René Christensen er finans- fiskeri- og miljøordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DF-forslag om forbud mod bomtrawlere

Dansk Folkeparti rejste i januar 2021 et beslutningsforslag om et totalforbud mod bomtrawl i Skagerak og Nordsøen. Det skete med direkte henvisning til de hollandske bomtrawlere, som er 40 meter lange skibe, der trækker kæder henover havbunden med stor motorkraft. En fangstmetode, der ifølge lokale fiskere efterlader havbunden gold og ødelagt.

I beslutningsforslaget skriver DF at de ”pt. godkendte bomtrawlfiskerier er præget af mangelfuld kontrol eller direkte lovløshed” og ”der skal ligeledes gribes ind over for fartøjer, hvis satellitsignaler (AIS/VMS) er slukket eller dæmpet“.

Beslutningsforslaget blev dog ikke behandlet i sidste folketingssamling.

DF har også stillet spørgsmål til skiftende fiskeriministre om bomtrawlerne og har kaldt tidligere fiskeriminister Mogens Jensen i samråd om bomtrawl-fiskeriet. Det skete på baggrund af danske fiskeres beretninger om, hvordan bomtrawl-fiskeriet systematisk ødelægger havbunden ud for bl.a. Hirtshals.

Kræver handling

”Vi har tidligere gjort opmærksom på problemerne, fordi vi har fået henvendelser fra lokale fiskere, der bl.a. har oplevet at hollænderne slukker AIS-signalet eller at der flyttes rundt på store sten på havbund, fordi hollænderne trækker kæder hen over havbunden med meget stor motorkraft. Så det er ikke nyt det her. Men det er rigtig godt, at der nu bliver sat fokus på det,” siger Rene Christensen.

Hvad vil du foretage dig på baggrund af TV2s afsløringer?

”Jeg vil tage fat i ministeren på det førstkommende ordførermøde, og jeg vil have på skrift, hvad der kommer til at ske. Jeg vil hellere have, at ministeren handler med det samme, frem for at vi skal til at indkalde ham til et samråd,” siger han.

Se mere på TV2 her

Læs også:

DF vil have stoppet hollandske fiskeres ødelæggelser

DF og R i fælles havudspil: Stop hollandske bomtrawleres hærgen