Tesfaye: Uddannelse skal kunne udsætte syreres hjemsendelse

0
2173
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på vej til dagens samråd om sikkerheden ved at vende tilbage til Syrien. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2021

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mener, at færdiggørelse af en ungdomsuddannelse eller en bolig, der skal afhændes, skal kunne udsætte en hjemsendelse. “Reglerne må ikke blive for rigide,” sagde han tirsdag i et samråd. Dansk Folkeparti er bekymret for om regeringen igen bøjer sig for støttepartierne

En kommende studentereksamen eller et hus, der skal afhændes. Det kan måske blive grundlag for at udsætte hjemsendelsen af en syrisk flygtning, der ikke længere har behov for midlertidig beskyttelse.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) erklærer sig åben overfor at justere i reglerne om midlertidighed, så de ikke bliver for rigide. Det sagde han tirsdag i et samråd om hjemsendelse af syriske flygtninge til Damaskus.

“Vil gardere sig mod løftebrud”

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen spurgte på samrådet ministeren, om DF kan regne med, at regeringen står i fast, når det gælder hjemsendelse af syrere, der kommer fra regionerne Damaskus og Rif-Damaskus, som det i følge Flygtningenævnet nu er sikkert nok at hjemsende til.

Mattias Tesfaye garanterer, at regeringen vil stå fast på princippet om midlertidighed. Men ”for at gardere sig imod anklager om løftebrud” vil han ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at justere reglerne.

“Jeg holder fast i, at det for eksempel skal være muligt at færdiggøre sin ungdomsuddannelse, hvis det handler om at man mangler f.eks. tre, fire eller fem måneder. Det kan så være under forudsætning af, at man samarbejder med myndighederne omkring sin hjemsendelse,” sagde Mattias Tesfaye i samrådet – og fortsatte:

”Jeg synes bare ikke, vi skal have rigide regler. Min egen opfattelse er heller ikke, at vi har rigide regler, men nogen steder kan der være behov for at være mere tydelig i, at man f.eks. har mulighed for at få udskudt sin udrejsefrist, hvis man har en uddannelse, der skal afsluttes, eller et hus, der skal afhændes. Det synes jeg er rimeligt. Men selvfølgelig skal det ske under forudsætning af at man samarbejder med myndighederne om at man udrejser af Danmark,” sagde Mattias Tesfaye til Kristian Thulesen Dahl.

“Der kan være behov for at være mere tydelig i, at man f.eks. har mulighed for at få udskudt sin udrejsefrist, hvis man har en uddannelse, der skal afsluttes, eller et hus, der skal afhændes”

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på samråd
DFs udlændingeordfører Carl Valentin stod bag indkaldelsen til dagens samråd med Mattias Tesfaye i Udlændinge- og Integrationsudvalget. Dansk folkeparti frygter, at regeringens støtteparti vil få held til presse regeringen til at sætte inddragelsen af syreres midlertidige opholdstilladelse på pause. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Frygter ny kovending fra regeringen

Dét svar vækker bekymring hos DF-formanden. Efter sagen om de tre IS-mødre, som regeringen nu vil hente til Danmark sammen med deres 15 børn fra fangelejre i Syrien, frygter Dansk Folkeparti at regeringen igen vil lade sig presse af støttepartierne.

”Jeg sidder efter det her samråd og er blevet lidt bekymret over, hvad regeringen har gang i. Vi ønsker at regeringen står fast, men vi frygter, at regeringen lige om lidt rykker sig for at komme sine støttepartier i møde. For først siger ministeren, at regeringen ingen planer har om at ændre reglerne. Så siger han, at ’hvis der mangler én måned af et studie’. Så bliver det til to måneder, og så ‘hvis man mangler at sælge et hus’. Er det i virkeligheden udtryk for, at man sidder og arbejder med nogle justeringer,” sagde Kristian Thulesen Dahl på samrådet, som var indkaldt af SF, der i lighed med radikale og Enhedslisten mener, at det er for farligt at hjemsende syrere.

“Jeg sidder efter det her samråd og er blevet lidt bekymret over, hvad regeringen har gang i”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand
Kristian Thulesen Dahl på dagens samråd med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. Fra Folketings-TV

Kristian Thulesen Dahl forsøgte at få en garanti fra ministeren for, at Dansk Folkeparti vil blive indkaldt til forhandlinger, hvis regeringen vil justere på reglerne. Statsminister Mette Frederiksen lovede nemlig før valget, at der ikke ændres på udlændingepolitikken, uden at Dansk Folkeparti og Venstre inddrages. Men det svarede Mattias Tesfaye ikke direkte på.

Kun 270 syrere har fået inddraget opholdstilladelser

På samrådet oplyste ministeren i øvrigt, at myndighederne indtil videre kun har undersøgt, om 782 syrere fra Damaskus eller Rif-Damaskus skal have inddraget deres opholdstilladelse, og at disse er det kun 270 personer, der rent faktisk har fået inddraget eller ikke forlænget deres opholdstilladelse – og det kun ved første instans, dvs. at sagen skal behandles ved yderligere en instans. Det skal ses i lyset af, at der i perioden 2011-2017 kom 28.391 syriske flygtninge og familiesammenførte til Danmark.

Se hele samrådet her