Mafiabossen der truer den tyrkiske regering

0
3196
Sedat Peker i sin seneste Youtube-video, som har fået smere end 12 millioner visning er på få dage.

Den dømte narkogangster Sedat Peker angriber de tyrkiske politiske ledere for at være i lommen på mafiaen. Hans seneste video på YouTube er på få dage blevet set af tolv millioner

Hvis man havde fundet på en historie om en tyrkisk gangster, der opfører sig som Sedat Peker, så ville Netflix sikkert have sagt nej tak til at producere den. For med sine store armbevægelser og utrolige historier er han indbegrebet af utroværdig. Men sagen er, at mange tyrkere tror på hans anklager mod ministre og andre for at være i lommen på mafiaen, fordi det passer med deres egne erfaringer.

Han er ikke bange for lige at snuppe en bane kokain foran kameraet eller anklage navngivne personer tæt på landets absolutte elite for voldtægter, narkohandel og sågar involvering i mord. Sedat Peker er selv dømt for vold og narko – og var tiltalt for mord på en narkohandler – dog uden at politiet kunne finde nok beviser. Måske er hans værste angreb på islamisterne og deres venner at han får tyrkerne til at sammenligne dem direkte med de tidligere, korrupte regeringer i Tyrkiet.

Sedat Peker med nogle håndgangne mænd i en af sine Youtube-videoer. Screenshot fra Youtube

Tættere på Erdogan

Sedat Peker er trods sine store ord temmelig forsigtig i forhold til at angribe landets magtfulde leder Recep Tayyip Erdogan eller hans smarte søn, Bilal Erdogan. Sønnen gælder som meget fantasifuld og effektiv i sine forretninger – og har været under anklage i Italien for hvidvask af penge i stor stil. I stedet går Peker efter den magtfulde indenrigsminister Suleyman Soylu, hvis politi naturligvis har generet ham og hans venner – og som selv gælder som en af de få tyrkiske politikere, der tør forestille sig at tage over efter Erdogan.

Men i sidste ende er et angreb på ministre og forretningsfolk tæt på regeringen også et angreb på Erdogan. Peker beskyldninger om korruption er noget, som mange tyrkere tager for givet. Og Erdogan, der netop skabte sin magtbasis på at gøre op med tidligere regeringers korruption, fremstår pludselig i et andet, livstræt lys.

Den tyrkiske præsident Tayyip Erdogan er under pres, bl.a. på grund af narkogangsteren Sedat Pekers anklager mod hans regering. Foto: MURAT CET?NMUHURDAR/PPO/Ritzau Scanpix

”Tyrkiet er ikke længere Erdogans land,” skrev analytikerne Murat Ucer og Atilla Yesilade for en uge siden for GlobalSource Partners, der producerer analyser om såkaldte emerging markets, altså økonomier som Tyrkiet. De to skrev videre:

”Regeringen står pludselig overfor en samlet og styrket opposition, der lugter sejr – eller måske nærmere et såret rovdyr, der forsøger at humpe i sikkerhed, i stedet for at leve som den jæger, den engang var.”

Store ord, der kan virke lidt som ønsketænkning fra de to, der er kendt som kritikere af Erdogan og hans islamistiske AK parti. Men meningsmålingerne peger samme vej – for første gang vil en udfordrer som Ankaras nationalistiske borgmester Mansur Yavas have gode chancer for at vinde den magtfulde post som Tyrkiets præsident.

Kilder: YouTube, New York Times, GlobalSource, Hürriyet