Eksperter: Statsministeren brød reglerne, da embedsmænd hjalp med privat facebook-opslag

0
1617
Statsminister Mette Frederiksen (S) fik hjælp af embedsfolk, da hun efter minkpressemødet den 4. november 2020 lagde et længere opslag på sin private facebookside om beslutningen om at aflive alle mink. En beslutning, der senere viste sig at være ulovlig. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

To professorer kalder det klart i strid med reglerne, at embedsmænd har hjulpet statsminister Mette Frederiksen med at lave tekst til et privat facebookopslag om masseaflivningen af mink. Det er over grænsen, siger professor til B.T.

Det var klart i strid med reglerne, da statsminister Mette Frederiksen (S) i november fik hjælp af sit embedsværk til at formulere en tekst til hendes private facebookprofil om aflivningen af mink.

Det siger to eksperter til B.T.

Avisen har via en aktindsigt i forløbet omkring regeringens omdiskuterede pressemøde den 4. november 2020, hvor beslutningen om at aflive alle mink og nedlægge det danske minkerhverv blev meldt ud, fået fat i papirer, hvor der refereres til to dokumenter med titlen “Forslag til SoMe Mink”. Statsministeriet bekræfter over B.T., at disse dokumenter omhandler “udkast til indlæg på statsministerens sociale medier vedrørende aflivning af alle mink og varsling af restriktioner i Nordjylland”. Det oplyses også, at medarbejdere ”på tværs af forskellige afdelinger” har været involveret.

Mette Frederiksens skriver på sin private facebookprofil om beslutningen om at lukke Nordjylland ned.

“Klart i strid med reglerne”

Statsministeriet vil ikke udlevere dokumenterne. Det sker med henvisning til, at de indgår i granskningskommissionen, som Folketinget har nedsat til at undersøge minkskandalen. Men i følge to eksperter, så er det en overtrædelse af reglerne at lade ministerielle embedsmænd bidrage til en privat facebookside.

“Det er klart i strid med reglerne for, hvad man må bruge embedsfolk til. Det, man som minister og politiker kan få hjælp til, er input og faglig sparring. Men jeg mener ikke, at det ligger inden for rammerne, når man får udarbejdet udkast til opslag på sociale medier,” siger Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, til B.T.

Fik hjælp til adventsvideo

Tidligere er statsministeren også blevet kritiseret for at få hjælp af embedsværket til at producere en videohilsen på Marienborg til danskerne i anledning af 2. søndag i advent. En video, som kun blev slået op på hendes private facebookside, der har 330.000 følgere. Læs om denne sag her

Dengang stillede Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt spørgsmål om sagen til Mette Frederiksen i Folketinget, men her afviste hun kritikken ved at henvise til en juridisk vurdering fra 2019, som var udarbejdet i samarbejde med Justitsministeriet. I følge denne vurdering må embedsmænd bistå med hjælp til indlæg på sociale medier “så længe der er tale om et emne inden for ministerens område”.

Men professor Sten Bønsing og statskundskabsprofessor emeritus Tim Knudsen. Københavns Universitet, mener ikke, at denne ellers meget elastiske regel kan bruges i denne sag.

“Her taler vi om minksagen, og det kan åbent diskuteres, om det ligger under statsministerens ressort. I mine øjne ligger det under andre ministerier. Derfor vurderer jeg, at det konkrete eksempel går ud over den grænse,” siger Tim Knudsen til B.T.

Peter Skaarup: Alle sten skal vendes

Dansk Folkeparti gruppeformand Peter Skaarup kommenterer de nye oplysninger sådan her på Twitter:

“Statsministerens adfærd ift. skandalen om den ulovlige aflivning af alle danske mink viser sig at være endnu mere kontroversiel, end først antaget. Alle sten skal vendes i denne sag!,” skriver han.

Læs også: Mette Frederiksen afviser: Facebook-video brød ikke reglerne