Mette Frederiksen afviser: Facebook-video brød ikke reglerne

0
2501
Morten Messerschmidt havde onsdag kaldt statsminister Mette Frederiksen i Folketingssalen for at svare på, hvorfor hun får embedsværket til at hjælpe med en video til hendes private Facebook. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen afviser overfor Morten Messerschmidt, at det var i strid med reglerne, da hun fik ansatte i Statsministeriet til at hjælpe med en video til hendes private Facebook-side

“Et klokkeklart misbrug af embedsværket”.

Den dom fældede professor Sten Bønsing i sidste uge i Weekendavisen over en video, som statsminister Mette Frederiksen (S) har fået lavet til sin private facebookside.

Videoen var en hilsen til danskerne i anledning af 2. søndag i advent. Det var her statsministeren fortalte, at der næste dag ville blive holdt et pressemøde om nye corona-restriktioner på vej og videoen var produceret af medarbejdere i Statsministeriets presse- og kommunikationstjeneste. Men den blev offentliggjort på facebooksiden “Mette Frederiksen”, som hun selv skriver er privat, og dermed var den ifølge Sten Bønsing et klart brud på reglerne for, hvad ministre må bruge embedsværket til.

”Hun omgår kravene til offentlige myndigheder ved at få embedsfolk til at producere et klip som dette til sin private profil. Princippet om neutralitet er til for, at det offentlige ikke bidrager til at en minister kan genvælges eller profilere sig på det privat,” sagde Sten Bønsing til Weekendavisen.

Krævede svar fra statsministeren

Det fik onsdag Morten Messerschmidt til at rejse sagen over statsministeren. DF-næstformanden er enig med Sten Bønsing, og i onsdagens spørgetid ville han have Mette Frederiksen til at svare på, hvordan hun vil sikre, at hun og andre ministre ikke fremover får embedsfolk til at hjælpe med deres private profiler på de sociale medier.

“Det bør stå side ét i enhver ministers håndbog, at private aktiviteter skal holdes adskilt fra de ministerielle,” sagde Morten Messerschmidt tirsdag til ditOverblik.

Statsminister Mette Frederiksen besvarer Morten Messerschmidts spørgsmål. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

“Jeg efterlever de regler, der er”

Men statsministeren mener slet ikke, at hun har brudt reglerne. I dagens spørgetid henviste hun til et notat fra VLAK-regeringen fra 2017, der blev opdateret efter regeringsskiftet i sommeren 2019.

”Jeg efterlever de regler, der er. Af de retningslinjer fremgår det blandt andet, at embedsværket kan lave udkast til indlæg til en ministers brug på de sociale medier, så længe der er tale om et emne inden for ministerens område. Og det må man sige, at der er i det her tilfælde,” sagde Mette Frederiksen.

Morten Messerschmidt giver dog ikke noget for statsministerens forklaring. En intern instruks kan ikke stå over loven, fastslår han:

”Det er bekymrende, hvis Statsministeren mener, en intern instruks fra statsministeriet retfærdiggør hendes private brug af embedsmænd til at udarbejde Facebook-videoer,” skriver Morten Messerschmidt på Facebook.

Morten Messerschmidt under dagens spørgetid i Folketinget. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2020

Messerschmidt: Arrogant svar

Han bad i Folketinget statsministeren bekræfte, at loven kommer før en instruks. Men svaret fra Mette Frederiksen lød:

”Hvis de retningslinjer, der gælder i dag, var tilstrækkelige, ordentlige og gode under den tidligere regering, hvad er så problemet i, at den nuværende regering forsøger at efterleve de samme retningslinjer”.

Morten Messerschmidt svarede, at det er “arrogant, når man overhovedet ikke vil forholde sig til, at loven også gælder for statsministeren”, og på Facebook tilføjer han:

”Jeg spurgte om statsministeren, om hun i det mindste ikke kunne bekræfte, at loven naturligvis kommer før en intern instruks i statsministeriet. Det ville hun ikke. Og det er faktisk et større problem end jeg havde forestillet mig, da jeg gik ind i Salen…”.

Morten Messerschmidts debat med statsministeren kan ses her (det er første punkt på dagsorden)

Læs også:

DF kræver svar fra statsministeren: Hvorfor lod hun embedsfolk producere privat Facebook-video?