Messerschmidt går til minister: Muhammed-tegners overfaldsmand går frit omkring

0
4611
Kurt Westergaards somaliske overfaldsmand, der afsonet 10 år for sit drabsforsøg, burde være bag lås og slå, til han kan udvises, mener Morten Messerschmidt. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Manden, der ville dræbe Muhammed-tegneren Kurt Westergaard med en økse, er ifølge BT på fri fod i Danmark, fordi han ikke kan udvises til Somalia. Helt uacceptabelt, mener DFs næstformand Morten Messerschmidt

Han overfaldt Muhammed-tegneren Kurt Westergaard med en økse. Han har afsonet 10 års fængsel for mordforsøg, og han skal udvises af Danmark til Somalia. Men den somaliske islamist, der ville hævne sig på Kurt Westergaard for hans verdensberømte tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen, kan ikke udvises. For Somalia vil ikke tage imod ham. Derfor er han nu på fri fod i Danmark, hvor det eneste krav er, at han skal melde sig hos politiet nogle gange om ugen.

Det skrev BT i lørdags, og det har fået Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt til at stille spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). For Morten Messerschmidt finder BTs oplysninger helt uacceptable:

“Jeg vil have bekræftet, om det er korrekt, at han bevæger sig frit omkring i Danmark og alene har meldepligt hos politiet. Det betyder jo, at han i princippet kan tage til Aarhus, hvor Kurt Westergaard kan møde ham på gaden. Det er jo helt uacceptabelt,” siger Morten Messerschmidt.

“Det betyder jo, at han i princippet kan tage til Aarhus, hvor Kurt Westergaard kan møde ham på gaden”

Morten Messerschmidt til ditOverblik

S lever ikke op til løfter

Han mener, at sagen udstiller, at regeringen ikke lever op til sine egne løfter på udlændingeområdet.

I sit udlændingeudspil fra 2018, ”Retfærdig og realistisk”, lagde Socialdemokratiet således op til en ”hjemsendelsesreform”. Her var et af punkterne, at Danmark:

”… i udgangspunktet ikke giver udviklingsbistand til lande, der nægter at tage imod deres egne statsborgere”. (“RETFÆRDIG OG REALISTISK – en udlændingepolitik der samler Danmark”, s. 16)

På den baggrund undrer det Morten Messerschmidt, at regeringen accepterer, at Somalia ikke aktivt vil medvirke til, at Kurt Westergaards overfaldsmand kan udvises.

Fra Socialdemokratiets udlændingeudspil “Retfærdig og realistisk”.

Mangler udrejsecenter på Lindholm

Desuden viser sagen, ifølge Morten Messerschmidt, hvilke problemer det giver, at regeringen og partierne i rød blok har skrottet det planlagte udrejsecenter for kriminelle udlændinge på øen Lindholm.

”Det er jo på enhver måde krænkende, at en person, der har forsøgt at slå en dansk statsborger ihjel og har ytret sit had til ytringsfriheden, at han kan gå frit omkring. Han burde selvfølgelig været spærret inde,” siger Messerschmidt.

Lindholm var for dyrt, mente rød blok. Regeringen vil i stedet fremlægge en anden løsning. Men hvad denne løsning består i, og hvornår den kommer, det er endnu uvist.

”Regeringen droppede Lindholm, men den har endnu ikke fremlagt et alternativ. Der er mere og mere varm luft end handling fra Mattias Tesfaye,” siger Morten Messerschmidt.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, statsminister Mette Frederiksen og folketingets formand Henrik Dam Kristensen ved dagens forespørgsel i Folketinget om regeringens plan om asylcentre udenfor Europa. Planen er et af flere centrale løfter fra Socialdemokratiets udlændingepolitiske program, som endnu ikke er gennemført. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Reddet af sikringsrum

Overfaldet på Kurt Westergaard fandt sted den 1. januar 2010. Den dengang 28-årige somalier tog en taxa til Kurt Westergaards hjem i Aarhus og trængte ind, bevæbnet med en økse og en kniv. Kurt Westergaard blev kun reddet, fordi han gemte sig i et sikringsrum, der var installeret i badeværelset.

Overfaldet skete, mens Kurt Westergaards barnebarn sad i stuen. Westergaard fik alarmeret politiet, som var fremme efter tre minutter. Den 28-årige angreb derefter betjentene, men blev stoppet, da en betjent skød ham i benet og hånden. Manden havde i følge PET tætte forbindelser til den somaliske terrororganisation al-Shabaab og al-Qaeda-ledere i Østafrika.