Terrortiltalt fik veninderne til at rejse til Syrien og IS

0
1398
Nils Christian Nordhus (t.h.) er forsvarer for den 30-årige terrortiltalte kvinde. Her diskuterer han med sagens anklager, statsadvokat Geir Evanger. Foto: POOL Foto: Berit Roald / NTB

En 30-årig kvinde, der står tiltalt for terror for retten i Oslo, anklages for at have fået andre til at slutte til IS-terroristerne

Den pakistanske kvinde, der kom til Norge som barn, har forandret sig siden tiden hos terrorgruppen IS. Væk er sløret, håret er klippet moderigtigt og gevandterne erstattet med bukser. En forandring, der ifølge hendes forsvarer Nils Christian Nordhus, er ægte og udtryk for hendes forandring.

Hun har gennem ham ladet forstå, at hun ikke var rejst frivilligt til Syrien og at hun nærmest var en slags gidsel under seks år i Syrien. Både norske og internationale medier har hæftet sig ved, at hun undervejs har været gift med tre forskellige mænd fra IS og fået to børn i den tid. Men det er formentlig en anden sag, der kommer til at veje tungt ved retten i Oslo i de næste fire uger, hvor retssagen folder sig ud.

I anklageskriftet står der, at hun talte gerne og positivt om IS og om livet i Syrien, når hun havde kontakt til andre kvinder med norsk pas. Målet var at få dem til at rejse derned og blive gift med fremmedkrigere i organisationen. I alt fire kvinder med norsk pas rejste ned, blev gift og fik børn midt under myrderierne.

Alle fire – to med somalisk baggrund og to med pakistansk – overlevede og endte som den nu terrortiltalte i fangelejren Al-Hol. Herfra hentede de norske myndigheder hende hjem under henvisning til at hendes ældste, en dreng, var syg af cystisk fibrose. Sagen udløste en alvorlig regeringskrise i Norge.

I følge forsvareren Nils Christian Nordhus har hans klient fuldstændig forandret sig efter tiden med Islamisk Stat. Foto: Berit Roald / NTB

En af de værste

Sagen mod kvinden vil også kaste lys på en unik norsk organisation, Profetens Ummah. Ummah eller umma, som det nogle gange skrives, refererer til den første menighed omkring profeten Muhammed i byen Medina. Og denne norske flok af særligt trofaste var også særligt brutale i deres sprogbrug og senere også i deres kamp for IS.

Gruppen så Abu Bakr al-Bagdadi, kalif for IS-regimet, som sin åndelige og praktiske leder. Gruppens egen leder Ubaydullah Hussain hævdede, at de fleste af de mænd med norsk pas, der tog til Syrien for at kæmpe for IS, kom fra gruppen. Og særligt en mand er blevet berygtet.

Bastian Vasquez var barn af en nordmand og en chilensk migrant og blev radikaliseret hjemme i Norge og i Barcelona. Han tog til Syrien og undgik dermed en retssag i Norge for trusler med den norske regering og mod kongen. Hos IS var han med til at rekruttere andre fra Vesten og for at lave propaganda.

Undervejs blev han gift med den nu tiltalte kvinde. Selv blev han i 2015 dræbt – formentlig henrettet af sine kammerater. Inden havde han dræbt en to-årig dreng, der var stedsøn til en af de andre terrorister med norsk pas.

Kilder: VG, TV2 Norge, NRK