Syrisk flygtning forulempede kvinde ved busstoppested: Slap med bøde

0
4820
Den syriske mand gramsede på kvinden og pressede sig ind mod hende med sit lem fremme, mens han sagde "You want this?". Alligevel blev sagen i byretten kun betragtet som blotteri, der skulle straffes med bøde, og derfor var udvisning slet ikke på tale i byretten. Modelfoto

Pressede sit lem ind mod kvinde og sagde “you want this?”. Kvinden stod ved et busstoppested med sit barn i barnevogn

En nu 41-årig syrisk flygtning, der i 2019 forulempede en dansk kvinde, der stod med sit barn i en barnevogn ved en busholdeplads i Grindsted, slap med 10 dagbøder á 750 kroner, da sagen blev afgjort den 9. marts ved byretten i Kolding.

I følge politiets beskrivelse “befølte manden kvinden uden på tøjet på højre balle”, og “med sit lem fremme og med fronten mod hende gned han sig op ad hende flere gange, mens han udtalte “you want this?”.

Det blev takseret som blotteri, og derfor kun straffet med bøde.

Beskrivelsen fremgår af et svar til Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup fra justitsminister Nick Hækkerup (S). Skaarup har bedt ministeren bekræfte, at den syriske mand slap for udvisning, og han vil vide, om justitsministeren finder dommen passende.

Det sidste vil Nick Hækkerup ikke svare på. Sagen er nemlig anket til landsretten, og ministeren vil ikke kommentere en sag, der er under behandling ved domstolene. Men han skriver, at det “generelt” er regeringens holdning, at kriminelle udlædninge bør udvises.

“Udlændinge, der misbruger deres ophold i Danmark til at begå kriminalitet, har efter regeringens opfattelse ikke noget at gøre i det danske samfund,” skriver Nick Hækkerup.

Tager forbehold for at rejse sag om udvisning

I følge politiets beskrivelse af sagen, har spørgsmålet om udvisning slet ikke været på tale i byretssagen. Begrundelsen er, at anklagemyndigheden kun havde krævet en bødestraf, og udvisning er først en mulighed, hvis anklageren kræver en fængselsdom.

Nu er sagen så anket til landsretten, og fordi der ikke kun var tale om blotteri men også beføling, lyder kravet nu på fængsel. Men det betyder som udgangspunkt ikke, at sagen kan ende med en udvisning af den syriske mand, der i dag er 41 år. For som det fremgår af svaret fra justitsministeren, gør det danske to-instans-princip, at der ikke kan rejses påstand om udvisning i en ankesag, hvis det ikke har været en del af byretssagen.

Statsadvokaten for Viborg har dog “taget forbehold for at rejse en særskilt sag om udvisning”, fremgår det af svaret til Peter Skaarup.