Tossede Tyskland: Oprør mod Merkel

0
1900
Angela Merkel under sin tale i Forbundsdagen, som fik flere politikere til at buhe af kansleren. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP

Den tyske kansler Angela Merkel blev buhet ud i Forbundsdagen i dag under debat om nye restriktioner

Det skulle have været Merkels store dag. Dagen hvor hun fik sit første vaccinestik – og hvor hendes nye coronalov skulle jappes igennem det tyske parlament, Forbundsdagen. Det første klappede – selvom det bare er en vaccine fra AstraZeneca, der også blandt tyskere gælder som en discountløsning.

Det andet gik galt. Da Merkel bare var nået en side med stikord inde i sin tale, begyndte flere af de spredte politikere i salen at buhe af hende. Det blev så groft, at formanden Wolfgang Schäuble måtte gribe ind og skælde politikerne ud som om de var skolebørn.

Og hvor det før har været det indvandringskritiske AfD, der nærmest har haft monopol på at kritisere regeringens lyst til at indskrænke livet for borgerne, begynder nu også politikere fra regeringsblokken at sige fra. Særligt udsigten til udgangsforbud i det meste af Tyskland får politikerne til at tvivle på om Merkel har mistet grebet. Og en af de socialdemokratiske medlemmer af Forbundsdagen, Florian Post, vil sågar indanke den nye lov til tyskernes højesteret, forfatningsdomstolen, selvom hans eget parti er en del af regeringen.

De nye restriktioner kommer samtidig med de kendte lempelser i Danmark. Og i Schweiz, hvor smittetallene stort set er lige så høje som i Tyskland, går man endnu videre og åbner biografer og fitnesscentre.

Kansler Merkel forlader Forbundsdagen efter sin tale. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP

Løgn om manglende senge

Politisk set er der to grunde til oprøret mod Merkel. Hendes lyst til at lave regler, der gælder for hele Tyskland, er et opgør med delstaternes frihed til at føre deres egen politik. Noget der er nærmest lige så urørligt for tyskere som kongehuset for danskere.

Og så er der det med de mange løgne og fortielser, som tyskerne er blevet mødt med. Vi har tidligere fortalt om mange af dem her – læs mere her. Særligt det tunge argument om at man risikerer brasilianske tilstand på hospitalerne under denne tredje bølge, begynder at lyde direkte dumt.

Avisen BZ i Berlin er særligt gået i rette den påstand, der igen og igen er blevet brugt som begrundelse for at skærpe restriktionerne efter 166 dage med nedlukninger. Avisen stiller de oplagte spørgsmål om, hvorfor man ikke har gjort noget, hvis dette virkeligt er et problem. For eksempel ved at indrette flere pladser, uddanne mere personale eller i det mindste indkøbe nogle af tusinder respiratorer, som tyske virksomheder har tilbudt regeringen.

Det tyske sundhedsministerium har da også overfor avisen erkendt, at med 30.000 intensivpladser på de tyske hospitaler har rigeligt med kapacitet også i den aktuelle situation.

Kilder: BZ-Berlin, Bild, Spiegel

Foto: Tobias SCHWARZ / AFP