Sverige: Iraner vil være statsminister

0
4906
Ardalan Shekarabi (th.) sammen med socialminister Lena Hallengren og statsminister Stefan Löfven. Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix

Usædvanlig svensk minister med iransk baggrund har meldt sig klar til at afløse den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven

Det startede med et opslag på Facebook og snart var Ardalan Shekarabis udmelding det som alle medier taler om i Sverige. Opslaget er formet som et manifest om hvordan han ser sig selv som socialdemokrat. Og på flere punkter – især når det kommer til problemerne med migration – adskiller han sig fra den socialdemokratiske tradition.

Anledningen til hans opslag var et ophold i byen Alvesta, hvor han besøgte en skole med 75 procent ikke-svenske elever. Han roste lærerne samtidig med at han beskrev de alvorlige problemer med manglende integration. Ifølge ham er det første, der skal gøres, at standse for mere indvandring i de næste år.

Han ønsker også et stop for de muslimske friskoler og deres til tider ekstreme prægning af børnene. Ikke bare skal nye forhindres – han ønsker at de eksisterende lukkes. Til gengæld skal der investeres i uddannelse og svenske værdier forsvares.

Med udmeldingen er han den første seriøse kandidat til at afløse Stefan Löfven, der snart har ledet socialdemokraterne gennem to valgperioder. Löfven er 62 år gammel og har ved flere lejligheder talt om at han gerne vil have mere tid med sin kone og med sine fire børnebørn. Ledende socialdemokrater forventer, at han trækker sig senest i 2021 – og at han gerne går før.

Ardalan Shekarabi har i dag titel af civilminister og har dermed en del af de samme opgaver som en dansk indenrigsminister. Det har givet ham anledning til at tale med socialdemokrater i de fleste af landets kommuner. Hans netværk betegnes som et af de stærkeste i svensk politik på trods af, at han kun er 40 år gammel.

Ulovlig migrant

Ardalan Shekarabi har iransk baggrund, er selv født i Storbritannien og kom som elleveårig til Sverige med sin mor. En tid levede de under jorden, da de ikke fik flygtningestatus i første omgang. Da de som så mange andre så alligevel fik opholdstilladelse, gik der ikke lang tid før Ardalan Shekarabi meldte sig ind i socialdemokratiet.

Han er også kendt som en af de få politikere fra de gamle partier, der tidligt viste respekt for sverigedemokraterne, SD. Allerede i 2016 begyndte han at mødes med SDs leder, Jimmie Åkesson. Og med sit udspil har han overtaget en række af SD’s positioner – til glæde for mange i hans eget parti.

Det mest kontroversielle ved ham stammer fra hans tid som formand for socialdemokratiets ungdom. Her skal han have flyttet penge fra partikassen for dels at bruge dem til integrationsprojekter og dels til private formål. Han bestrider anklagerne, men kan ikke løbe fra, at ungdomsorganisationens medlemstal under hans ledelse blev pustet op for at skaffe større tilskud.