Pia Kjærsgaard trækker minister i samråd om Lindholm

0
2986
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Foto: Steen Brogaard

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard vil have svar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), som har droppet planerne om et udrejsecenter for kriminelle udlædninge på øen Lindholm

Planerne om et udrejsecenter for udviste, kriminelle udlændinge på øen Lindholm er nu definitivt droppet af den socialdemokratiske regering. Men hvad skal der så sættes i stedet? Det vil Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard have udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at redegøre for i et samråd.

”Det er åbenbart for dyrt med Lindholm, men hvad vil ministeren så? Det skal vi have svar på,” siger Pia Kjærsgaard.

Udrejsecenter Lindholm var en del af finanslovsaftalen mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti. Mattias Tesfaye har tidligere kaldt ideen om at placere kriminelle udlændinge på en ø, mens de venter på at kunne blive udvist, for ”spot on”. Men Socialdemokratiet undlod at stemme, da Lindholm-centret blev vedtaget, og regeringens støttepartier har hele tiden været modstander af planerne, der også har vakt vrede blandt beboerne i Kalvehave, hvorfra der skulle sejle en færge til Lindholm flere gange om dagen.

Mattias Tesfaye begrunder den nye beslutning med økonomi. Lindholm vil ifølge ministeren koste én million kroner årligt pr. person, hvor prisen er ca. 300.000 kroner på de nuværende udrejsecentre.

”En overnatning på øen koster det samme som en overnatning på et luksushotel. Men får det flere til at rejse hjem? Næppe. Det er penge ud af vinduet. Nu går vi i gang med at finde en billigere løsning. Kriminelle udlændinge er ikke velkommen i Danmark. De skal rejse hjem. Jeg er klar til at gå meget langt for at sikre det. Men det skal være politik, hvor vi bruger pengene fornuftigt,” skrev Mattias Tesfaye en mail i sidste uge.

Hvad så med Kærshovedgård

De kriminelle udlændinge opholder sig i dag bl.a. på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording i Ikast-Brande Kommune. Her er borgmester Ib Lauritzen (V) ikke glad for regeringens beslutning:

”Jeg har aldrig forholdt mig til, om løsningen med Lindholm var en god eller en dårlig løsning. Det, jeg har forhold mig til, er, at det er uhensigtsmæssigt, at vi på Kærshovedgård har tre kategorier af mennesker blandet sammen: kriminelle afviste, udviste og ganske almindelige asylansøgere,” siger han til Herning Folkeblad.

Pia Kjærsgaard mener, at regeringen skylder Kærshovedgårds naboer svar på, hvad der nu skal ske:

”Jeg håber ikke, at de fortsat skal bo på Kærshovedgård, hvor de har skabt utryghed igennem mange år,” siger hun.