Svenskerne lader kineserne spionere på deres gener

0
1069
Arkivfoto

Svenskerne fik i rekordfart et nyt anlæg til at analysere Covid-19 til test fra kineserne – der til gengæld kan spionere frit på svenskernes gener

Skandalen er sket på Sveriges mest prestigefyldte hospital, Karolinska Institut (KI) i Stockholm. Da aftalen om det nye laboratorium kom på plads, fortalte professor Mathias Uhlén fra KI med tydelig stolthed, at det kun var muligt på grund af hans og kollegaen Lars Engstrands personlige forbindelser til den kinesiske regering. Med hjælp fra det statsejede firma BGI fik svenskerne på blot fire uger et analytisk laboratorium i gang – noget, der ellers typisk tager flere år.

Prisen for det var at kineserne stod for det hele. De leverede avanceret udstyr til det, der blev døbt Det Nationale Pandemicentrum. Og de kinesiske eksperter stod også for driften og har dermed fået adgang til at tusinder af svenskeres personlige sygehistorie og til alle oplysninger om deres genetik.

”Vi har fået adgang til ekstremt kraftfulde sekventeringsplatforme, der har en kæmpehøj kapacitet, takket være de maskinerne som BGI’s kinesiske ingeniører har installeret,” forklarede professor Lars Engstrand til bladet Ny Teknik, da anlægget gik i gang sidste år. Anlægget er en kopi af et laboratorium, som kineserne har bygget i pandemiens arnested Wuhan. Og det er det eneste i selve EU.

Konsekvensen af anlægget er, at KI har et omfattende samarbejde med kinesiske ingeniører og med statslige selskaber. Ifølge avisen Expressen har Sverige blevet det mest åbne land i EU overfor kineserne, der takket være anlæg som dette har direkte adgang til svenske data. Samarbejdet omfatter også en stor kortlægning af proteiner i hjernen og så altså dette laboratorium med informationer om tusinder af svenskere.

Fostertest fra Beijing

Samme firma er involveret i overvågning af etniske minoriteter hjemme i Kina i samarbejde med militæret. BGI samarbejder også med det store telefonselskab Huawei, der overvåger kunder både i Kina og i udlandet. Samtidig har BGI adgang til informationer om gener hos millioner af kvinder i udlandet.

Nyhedsbureauet Reuters har for nylig optrevlet historien om en særlig test af fostre, som BGI har udviklet sammen med det kinesiske militær. Testen er i dag en af verdens mest populære og sælges i mindst 52 lande. Indtil nu har mindst otte millioner kvinder taget imod testen.

BGI har tidligere hævdet, at man ikke bruger den viden til noget særligt. Men ifølge Reuters bliver informationerne samlet i kinesiske databaser uden at BGI har forklaret, hvad den viden skal bruges til.

Kilder: Reuters, Expressen