Svenskerne frygter russiske angreb

0
1453
Russsiske militærkøretøjer i Ukraine. Foto: Russian Defence Ministry / AFP

Svenskerne er så bekymrede, at man i et svensk medie kan læse overskriften ”Sverige bliver ikke angrebet nu.”

Det er internetmediet Bulletin, der længe har argumenteret for at Sverige skal rykke ind under Natos vinger. Dets analyse bygger på et interview med lektor Magnus Christiansson fra det svenske forsvarsakademi. Han beroliger sine landsmænd med, at den gamle fjende i øst har for travlt.

”Store dele af den russiske hær er nu fokuseret på Ukraine,” siger Magnus Christiansson.

Han vurderer, at russerne har flyttet mellem 100 og 115 bataljoner ind i Ukraine. Det svarer så igen til trefjerdedele af de styrker, som russerne faktisk har til rådighed.

Hans kollega fra forsvarsakademiet, oberstløjtnant Joakim Paasikivi, mener, at russerne har sat noget over halvdelen af deres aktive styrker ind. Til gengæld fremhæver han, at russerne har rykket meget af deres materiel ind i Ukraine. Inklusive de landgangsfartøjer fra Østersøen, der ville have været nødvendige ved en invasion af Sverige.

Det svage Sverige

Magnus Christiansson fremhæver, at den russiske præsident Vladimir Putin i denne pressede situation har muligheder for at mobilisere mange tusinde soldater fra reserven og danne nye enheder.

”Man kan diskutere den militære værdi af sådanne enheder. Men risikoen er der og ikke Sverige, men de baltiske lande og Finland må tage dette alvorligt,” siger han til Bulletin. Hans kollega Paasiviki mener, at her er de baltiske lande fredede takket være Nato.

”Sverige og Finland er de svage kort i regionen,” siger han.

Den svenske regering har da heller ikke hævet landets trusselsniveau, som den er forpligtet til ved krigsfare. Men stadig flere politikere og kommentatorer forlanger en fordomsfri diskussion om et medlemskab af Nato. Som en bemærker, så er det på tide at rive plastret af og komme i gang.

Kilder: Bulletin, Expressen, SVT