Messerschmidt kritiserer statsministeren: ”Det er simpelthen ikke værdigt”

0
2564
TV2 inviterede tirsdag aften til partilederdebat om dansk forsvarspolitik og krigen i Ukraine under overskriften "Krig i Europa". Debatten blev sendt fra Fællessalen på Christiansborg. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2022

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt gik hårdt til statsminister Mette Frederiksens under tirsdagens partilederdebat på TV2. Han kalder det hyklerisk, når statsministeren taler om at samle landet, samtidig med at landet splittes med en EU-afstemning og en ukrainerlov uden bl.a. DF

”Jeg synes simpelthen ikke, det er værdigt”.

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt skød med skarpt mod statsminister Mette Frederiksen (S), da TV2 tirsdag aften samlede partilederne til en debat under overskriften ”Krig i Europa”.

Morten Messerschmidt mener, at statsminister Mette Frederiksen optræder hyklerisk. For samtidig med, at hun taler om at samle landet, når det gælder hjælpen til Ukraine og  kampen mod den russiske aggression, så har regeringen de seneste dage indgået to politiske aftaler, der splitter både Folketinget og befolkningen.

Den ene blev indgået fredag, hvor et flertal blev enige om en særlov, der skal sikre, at flygtninge fra Ukraine hurtigt kan komme ud på det danske arbejdsmarked. DF var klar til at støtte loven, men kun hvis den kun gælder for etniske ukrainere og ikke flygtninge fra Mellemøsten, der opholder sig i Ukraine. Men det afviste regeringen.

Det andet kom søndag i form af det såkaldte nationale kompromis om sikkerhedspolitik, som regeringen underskrev sammen med Venstre, Konservative, Radikale og SF. Her var DF og andre EU-kritiske partier end ikke inviteret med til forhandlingerne, og en del af kompromiset indebærer, at der skal holdes en folkeafstemning den 1. juni om afskaffelse af det danske forsvarsforbehold i EU.

“Der er tale om et mageløst hykleri,” sagde DFs formand Morten Messerschmidt om statsminister Mette Frederiksen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2022

“Mageløst hykleri”

”Der er tale om et mageløst hykleri. At stå her og tale om, at Danmark er samlet, samtidig med at I forhandler som I gjorde i fredags med ukrainerloven. Du kunne have fået et samlet flertal bag den lov. 179 medlemmer af Folketinget ville gerne have stemt for. Men I insisterede på at lave en lov, hvor man – hvis man stemmer ja til at hjælpe ukrainerne – også stemmer ja til at hjælpe syrere og afghanere og andre, som befinder sig i Ukraine,” sagde Morten Messerschmidt – og fortsatte:

”Det er simpelt hen hyklerisk at man skal stå og høre en statsminister sige, at hun samler Danmark. Du splitter Folketinget, og dermed også danskerne. Folketinget splitter du ved at insistere på, at de her ting skal blandes sammen i ukrainerloven, og danskerne splitter du ved i det ’nationale kompromis’, som du kalder det, nu at lave en folkeafstemning, hvor vi ved, at det vil blive 50-50 blandt danskerne. Jeg synes simpelt hen ikke det er værdigt”.

”Det er simpelt hen hyklerisk at man skal stå og høre en statsminister sige, at hun samler Danmark”

Morten Messerschmidt i TV2s partilederdebat

Tanks på solceller?

Statsministeren undgik behændigt at svare på Morten Messerschmidts kritik om Ukraine-særloven. Til kritikken af, at regeringen indgår et nationalt kompromis om sikkerhedspolitik, uden at Dansk Folkeparti, der er med i forsvarsforliget er inviteret til forhandlingerne, sagde statsministeren, at ”debatten her i aften meget godt viser, hvorfor nogle partier ikke var inviteret med”.

Med andre ord: Partier, der ikke vil afskaffe forsvarsforbeholdet i EU, har ikke noget at gøre i et nationalt kompromis om sikkerhedspolitik, i følge Mette Frederiksen.

13 partiledere var tirsdag aften samlet til TV2-debat i Fællessalen på Christiansborg. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2022

Morten Messerschmidt kritiserer statsministeren taktik for at være i strid med parlamentarisk tradition. I stedet for at lade partierne fra forsvarsforligskredsen deltage i forhandlingerne, så var det så magtpåliggende for regeringen at få en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet, SF fik lov at sætte store fingeraftryk:

“I har gjort det til en større prioritet at afskaffe forsvarsforbeholdet sammen med jeres venner i Socialistisk Folkeparti, end at respektere den tradition, der er for at diskutere de her ting. Og hvad er prisen for det? Det er, at nu skal I tilsyneladende sidde og diskutere, om alt muligt om grøn omstilling indenfor forsvaret. Altså… mig bekendt findes der ikke nogen tanks, der kører på solceller endnu,” lød det fra Messerschmidt.