Svenske mord: Medier og politi tavse om gerningsmændene

0
2837
Politiet bevægter gerningsstedet i Vällingby i det nordvestlige Stockholm, hvor en 18-årig kvinde blev skuddræbt tirsdag. Foto: 10010 Janerik Henriksson/TT/Ritzau Scanpix

Et nyt mord på en kvinde i Sverige ryster nationen. Men hverken politi eller medier taler om ofrenes eller gerningsmændenes etniske baggrund

Ny dag, ny likvidering. Denne gang var offeret en 18-årig kvinde og denne gang er politiet sikker på at kende motivet. Kvindens kæreste, der er dømt for røveri, grov vold og narko, skal have været det egentlige mål.

Mordet blev begået med automatvåben og serien af skud vækkede naboerne i bydelen Råcksta nord for Stockholm. To maskerede mænd blev set flygte fra gerningsstedet af naboerne. De og deres stationcar er første prioritet for svensk politi, der ellers er meget fåmælt om sagen.

Svenske medier taler heller ikke om ofrets baggrund eller om hendes kæreste, selvom man som hovedregel kan nævne etnisk baggrund efter en domsfældelse. De fleste journalister i Sverige deler den holdning, at etnisk baggrund ikke er relevant information for deres læsere. Nogen mener, at det vil puste til vreden mod de mange indvandrere, hvis almindelige svenskere kendte til voldsmændenes baggrund.

Ofrene er migranter

Avisen Expressen har talt med en række hærdede kriminelle i Malmø efter mandagens brutale mord på en 31-årig kvinde, der gik med sit barn i favnen. Ord som ’dette er det sygeste’ og ’alle er chokerede’ går i gang i historien. En ung mand, der ifølge Expressen er dømt i grove sager om vold og narko, tilføjer noget interessant om sagen, der har rejst mange ubesvarede spørgsmål (LINK).

”Det er vældig mærkeligt, for man ved altid, når nogen har udlovet en dusør for at slå en ihjel,” siger han til avisen. Han og andre kendte forbrydere siger til avisen, at børn og kvinder ellers har været udenfor voldscirklen. Særligt det at myrde en mor gælder som tabu, siger de.

Virkeligheden er en lidt anden, for mange børn er blevet skadet i den sidste tids bølge af bandevold i Sverige og fire er blevet myrdet. Børn som Luna Mandic på fire år, der havde været med sin far og to af hans venner på fisketur. Om aftenen på vej hjem blev alle dræbt, da en bombe eksploderede ved deres bil.

I alt er fire børn blevet myrdet. Ifølge ditoverblik.dks gennemgang af sagerne har de alle en migrantbaggrund.