Fhv. departementschef advarer mod toprådgivers nye rolle i statsministeriet

0
2124
Finansminister Nicolai Wammen, statsminister Mette Frederiksen og stabschef Martin Rossen før mødestart på et regeringsseminar på Marienborg i Kongens Lyngby fornylig. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

En fhv. topembedsmand er bekymret for den rolle, som statsminister Mette Frederiksens særlige rådgiver Martin Rossen får i statsministeriet. DF, Venstre og Konservative vil have statsministeren til at forklare, hvad Rossen får af magtbeføjelser

Om kort tid skal statsminister Mette Frederiksen (S) svare på spørgsmål fra Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative i et samråd om hendes særlige rådgiver Martin Rossen, der er blevet chef for et nyoprettet politisk sekretariat i statsministeriet. De tre partier vil bl.a. vide, hvilke magtbeføjelser, der følger den nye stabschef, som også er en af Mette Frederiksens nærmeste venner.

Og nu advarer en tidligere topembedsmand om Rossens nye funktion. Det er den fhv. departementementschef Leo Bjørnskov, der i et interview med Berlingske advarer mod der sammenblanding af embedsmænd og politiske rådgivere, der kan opstå, når en rådgiver skal lede en stab med embedsmænd.

”Man må ikke give oplysninger et fagligt skær, hvor disse i realiteten er af politisk karakter. Det gælder selvfølgelig også for de embedsmænd, der bliver ansat i de politiske sekretariater,« siger Leo Bjørnskov til Berlingske.

Kan true embedsmænds faglighed

Det politiske sekretariat skal udarbejde politiske initiativer. Derfor er der en risiko for, at fagligheden kommer til at lide under det, mener Bjørnskov, der har været departementschef i forskellige ministerier, og har arbejdet under ministre som Per Stig Møller (K) og Svend Auken (S).

”Erfaringsmæssigt vil der være en psykologisk effekt hos mange embedsmænd, der arbejder meget tæt med ministeren, hvor man gerne vil være lydhør over for ministeren,« siger han til Berlingske.

Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative har stillet en stribe spørgsmål til statsministeren forud for samrådet. De tre partier er blandt andet bekymret over, at Martin Rossen i sin nye rolle som stabschef også får sæde i de to mest magtfulde regeringsudvalg, Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget. Det er første gang en ikke-minister får fast sæde i disse udvalg, og det har fået kritikere til at kalde Martin Rossen for vicestatsminister.

Vil have svar på magtbeføjelser

Blandt de spørgsmål, som de blå partier har stillet, er disse:

  • Får Martin Rossen plads på lige fod med de ministre, der har fast plads i de udvalg?
  • Får stabschefen (Martin Rossen, red.) et koordinerende ansvar med instruktionsbeføjelser over for de politiske sekretariater, som etableres i andre ministerier?
  • Har stabschefen instruktionsbeføjelser over de partipolitisk neutrale embedsmænd i det nye politiske sekretariat i Statsministeriet?
  • Vil stabschefen stille sig til rådighed for pressen på samme måde som de øvrige ministre med fast sæde i økonomiudvalget og koordinationsudvalget?
  • Har stabschefen i det nye politiske sekretariat i Statsministeriet ret til at blande sig i diskussionerne i regeringens økonomiudvalg og koordinationsudvalg på lige fod med ministrene?
  • Vil der blive oprettet politiske sekretariater i andre ministerier end Statsministeriet?

Ud over at blive den mest magtfulde politiske rådgiver nogensinde i en regering, bliver Martin Rossen også den bedst lønnede. Regeringen har således valgt at undtage Martin Rossen for den øvre grænse for de særlige rådgivernes løn, som er sat til 1,143 mio. kr. ekslusiv pension. Rossen får i stedet 1,23 millioner kroner eksklusiv pension.

S-ordfører afviser kritik

Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen har gang på gang afvist kritik af Rossen og det nye sekretariat, som han mener er en demokratisering af statsministeriet. Han afviser heller ikke overraskende den nye kritik fra fhv. departementschef Leo Bjørnskov:

”Embedsfolkene skal arbejde efter loven og de retningslinjer, der er, og så er den ikke meget længere. Det er den klare besked selvfølgelig,« siger den politiske ordfører til Berlingske.