Svenske børn fanget hos IS i Baghuz

0
2206
Byen Baghuz i Syrien er lige nu centrum for kampe mellem Den Syriske Demokratiske Hær (billedet) og IS-krigere, som kæmper for at holde på de sidste rester af "kalifatet". Foto: Delil souleiman / AFP

Op mod en snes svenskere – de fleste børn – er fanget i kampene om den sidste IS-kontrollerede by, Baghuz. Lederen har haft mulighed for at sende sine egne børn i sikkerhed, men har valgt at beholde dem hos sig

Ifølge rapporter fra området har IS kun kontrol med et område, der fylder mindre end en halv kvadratkilometer. Mange af deres krigere er sluppet ud af området, mens børn og kvinder bliver tilbage. Ifølge svenske medier er der op mod tyve svenske statsborgere i byen.

Lederen af den lille svenske gruppe hedder Michael Skråmo. Han konverterede til den mest ekstreme form for islam, salafisme, lige efter gymnasiet og begyndte at rejse rundt for at missionere i Europa. Allerede i 2014 flyttede han med sin kone og deres dengang fire børn til Syrien for at slutte sig til IS.

Konen skal være blevet dræbt i december og mindst et af deres nu syv børn skal være alvorligt syg. Ligesom andre familier i byen har de fået tilbud om frit lejde for børnene, men ifølge Skråmos familie har han afvist at sende sine børn i sikkerhed. Det samme skal ifølge svenske medier gælde for en anden svensk familie i byen.

Skråmos egen familie giver ikke meget for hans motiver. Til den svenske avis Expressen siger flere af dem, at han er bange for selv at ende i amerikanernes fangelejre og at han derfor gemmer sig bag sine børn.

”Vi bryder os ikke om ham. Han skal betale for det, han gjorde. Det eneste, vi bryder os om, er børnene. De sulter og er syge. Det eneste vi vil er, at de får lov til at komme hjem til Sverige,” siger familien ifølge Expressen.

Ifølge rapporter fra området har IS kun kontrol med et område, der fylder mindre end en halv kvadratkilometer. Mange af deres krigere er sluppet ud af området og er søgt op i bjergene på grænsen mellem Syrien og Irak.

Flæbende

Michael Skråmo er den mest kendte af de svenskere, der har sluttet sig til IS. Ikke så meget for sine gerninger hos IS som for sin lurvede og patetiske stil. Som når han i en video flæbende trygler sine kammerater derhjemme om at komme ned til ham eller når han forsøger at score en kone nummer to via nettet.

Han er også blevet taget i at svindle de svenske socialmyndigheder for penge til sig og sin familie efter at han var flyttet til IS’ hovedby Raqqa. I tolv måneder efter sin afrejse hævede han over en halv million kroner, som de svenske myndigheder ikke har kunnet eller villet få tilbage igen.